Türk Patent Enstitüsü (TPE) ‘Cola Kurda’ ismiyle piyasaya sürülmek istenen cola’yı ahlaka aykırı ve bölücü’ bularak patent izni vermedi

2003 yılında Akıl Gıda Sanayi ve Ticaret LTD. tarafından yapılan marka başvurusu, 2004 yılında Ahmet Doğan, 2007’de Hacı Ramazan Aslan tarafından tekrarlandı. Enstitü, marka başvurusunda bulunan Aslan’a, Cola Kurda’nın amblem olarak kullandığı, Kürtlerin binlerce yıllık geleneksel renkleri kırmızı, yeşili bölücü ve PKK renkleri olduğu gerekçesiyle ret cevabı verdi.

ROJ VE NOŞ BİRAYA DA ENGEL

Kürt birası Roj Beer için de geçtiğimiz yıllarda yapılan başvuru dosyalarını inceleyen kurum “markanın Kürtçe olması, PKK’nin sarı-kırmızı-yeşil renklerinin kullanılması, ‘bir yudum özgürlük’ sloganının yazılmasını belli bir kitleyi hedef aldığını” gerekçe göstererek kabul etmemişti. Şirket sahibi Nurettin Keske, “Siyasetle ilgimiz yok. Biz piyasamıza bakıyoruz. Ne Roj TV’ye ne de diğer Kürt yayın organlarına reklam verdik. Biz bağımsız Kürt birasıyız” açıklamasında bulunmuştu.

Aynı zamanda Noş Bira da bürokrasiye takılmıştı. Noş Bira’nın sahipleri yaptıkları açıklamada, dertlerinin sadece bölgede bira satmak olduğunu açıkladı. Almanya’da 2000 yılında üretilen Keko Birası’na da Türkiye’de üretim izni verilmedi.

GIDA MADDELERİ DE GİREMEDİ

Ayrıca Keko birasını üreten şirketin diğer ürünü Zelal Suyu da Türkiye piyasasına giremedi. Zelal Suyu Avrupa ülkelerinde hatırı sayılır bir Pazar payına sahipken Türkiye’deki üretim ve dağıtım girişimlerinden bir sonuç alamadı. Yine Roj salça, Xelîn makarna,  Roni meyve suyu ve içecek, Rûn  ayçiçeği yağı,  Şêrin küp şeker de piyasaya girmek için izin bekliyor.