Dünyanın her yerinde iklim aktivistlerinin toplanacağı Küresel İklim Grevi başladı. Genç aktivistlerin iklim krizine 'dur' demek için toplandığı iklim grevleri Türkiye dahil 139 ülkede gerçekleşti.

Küresel İklim Grevi için Türkiye dahil 139 ülkede eylem

Dünyanın her yerinde iklim aktivistlerinin toplanacağı Küresel İklim Grevi başladı.

İklim aktivistleri Küresel İklim Grevi için bütün dünyayla birlikte Türkiye'de de toplandı.

Türkiye'de 15 farklı yerde yapılacak grevlerden biri olan İstanbul Yoğurtçu Parkı toplanması için aktivistler Kadıköy rıhtımında bir araya geldi.

Kadıköy'de toplanan genç aktivistler "Bilimin arkasında birleş" pankartı açtı.

Grevin gerçekleşeceği Yoğurtçu Parkı'ndan önce genç iklim aktivistlerinden Atlas Sarrafoğlu, Kadıköy Rıhtım'da bir basın açıklaması yaptı. Sarrafoğlu şunları söyledi: "Bugün büyükler de bizlere destek veriyor. Artık hep büyükler hem küçükler iklim grevlerine başlıyoruz. 15 Mart'ta yetişkinler de vardı ama sadece izleyiciydiler. Şimdi artık bir parçasısınız. Artık ona göre hareket etmelisiniz, kavga etmeyi bitirmelisiniz, artık bir araya gelmelisiniz. En önemlisi biz çocukları dinlemelisiniz. Kurtaracak bir gezegenimiz var. Biz de artık okula gidelim. Keyif aldığımız için okulu kırmıyoruz. Gezegenimiz yanıyor. Birçok şehir sular altında kalıyor, insanlar evlerini terk ediyor. Yakında bizim de neslimiz tükenecek. Artık bunu anlayın. Artık hayatınız değişti. Ben de sizin gibi korkuyorum zehirli yağmurlardan. Ama yağmurların neden zehirli olduğunu bilmek istiyorum."

Basın açıklamalarının ardından aktivistler Yoğurtçu Parkı'na yürüdü.

Ankara'da 6 bin öğrenci, hazırladıkları poster ve pankartlarla iklim değişikliğinin çevreye yönelik zararlarına karşı mesaj verdi. Ya Sıfır Karbon Ya Sıfır Gelecek" sloganıyla küresel iklim değişikliğine vurgu yapan öğrenciler, TED Ankara Koleji'nin İncek Kampüsü'nde bir araya geldi.

AVUSTRALYA

Avustralya genelinde okulu kırıp ‘‘İklim Grevi’’ yapan öğrencilerin, küresel ısınma ve iklim değişikliğine dikkati çekmek amacıyla düzenlediği gösteriye yüz binlerce çevreci destek verdi. Melbourne’daki eski Hazine Binası önünde toplanan ve kent merkezinde yürüyen yaklaşık 130 bin çevreci, ‘‘Acil iklim hareketi istiyoruz’’, ‘‘Başka dünya yok’’, ‘‘Dünyamızı kurtarın’’, ‘‘Dünya harekete geçmeli’’ pankartları taşıdı.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627349-1.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627350-1.

FRANSA

Fransa'nın başkenti Paris'te iklim aktivistleri grevi Place de la Nation'da başlattı.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627351-1.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627352-1.

ALMANYA

Almanya'da iklimin korunması için toplanan on binlerce kişi küresel iklim grevine başladı. Almanya’nın çeşitli şehirlerinde küresel iklim grevi başladı. Kuzey Ren Vestfalya (KRV)'de Köln, Bonn ve Essen'de on binlerce kişi toplandı. Söz konusu grevin, bugüne kadar düzenlenmiş en büyük grev olduğu belirtildi. Grevin öncülüğünü ise ‘Fridays for Future’ adlı bir grup düzenliyor. Binlerce kişi dünyanın iklimini korumak için slogan attı. Grevlerde polislerin motorlarının kapalı olduğu ve sirenlerinin enerji harcadığı için çalışmadığı görüldü. Fridays for Future’nin ana talepleri arasında, 2035’e kadar net sıfır CO2 emisyonu, 2030’a kadar kömür enerjisinden vazgeçilmesi, 2035’e kadar enerji tedarikinin, yüzde 100 yenilenebilir kaynaklardan sağlanması, fosil enerji kaynaklarına verilen sübvansiyonların 2019 sonuna kadar kaldırılması ve termik santrallerin dörtte birinin faaliyetine son verilmesi gibi talepler yer alıyor.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627353-1.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627354-1.

İNGİLTERE

İngiltere'nin başkenti Londra'da, küresel ısınmaya ve iklim değişliklerinden kaynaklanan çevre felaketlerine dikkati çekmek isteyen öğrenciler ve çevreciler, "iklim grevi" düzenledi. Eyleme binlerce kişi katıldı.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627355-1.

kuresel-iklim-grevi-basladi-turkiye-dahil-139-ulkede-eylem-627356-1.