Ersoy Yaşar- Oto Safari ersoy@otosafari.com Honda’dan yapılan resmi açıklamada, küresel üretim ağının yeniden yapılandırılacağı belirtilerek söz konusu küresel yapılanmanın Honda’nın Türkiye’deki otomobil operasyonlarını da kapsayacağı belirtildi. Açıklamada, yapılanma gereksiniminin küresel otomotiv endüstrisindeki köklü değişikliklerin bir yansıması olarak Honda’nın elektrikli otomobillere verdiği önemi artırmasının sonucunda ortaya çıktığı söylendi. Elektrifikasyonun yol açtığı önemli değişikliklerin, Honda’nın üretim operasyonlarını […]

Küresel karar Türkiye fabrikasını da etkiledi
Ersoy Yaşar- Oto Safari
ersoy@otosafari.com

Honda’dan yapılan resmi açıklamada, küresel üretim ağının yeniden yapılandırılacağı belirtilerek söz konusu küresel yapılanmanın Honda’nın Türkiye’deki otomobil operasyonlarını da kapsayacağı belirtildi.

Açıklamada, yapılanma gereksiniminin küresel otomotiv endüstrisindeki köklü değişikliklerin bir yansıması olarak Honda’nın elektrikli otomobillere verdiği önemi artırmasının sonucunda ortaya çıktığı söylendi. Elektrifikasyonun yol açtığı önemli değişikliklerin, Honda’nın üretim operasyonlarını revize etmesini ve faaliyetlerini yüksek üretim hacminin yakalanabileceği bölgelerde yoğunlaştırmasını gerekli kılmaktadır vurgusu yapıldı.

Şirketten yapılan açıklamada, “Honda Türkiye A.Ş. şu anda yılda 38.000 adet otomobil üretiyor. Şirket, 2021’de mevcut Civic sedan modelinin üretimini durdurmayı bunun yanı sıra Türkiye’deki faaliyetlerini sürdürmeyi planlıyor. Honda Türkiye A.Ş. bu dönemde Türkiye’deki paydaşlarıyla yapıcı diyaloğunu sürdürmeye devam edecektir” denildi.

Şekerpınar ikinci büyük

Gebze Şekerpınar’da bulunan fabrika, Honda’nın Avrupa’daki ikinci otomobil üretim tesisi konumunda. Honda binek otomobillerinin üretim, ithalat ve pazarlaması ile Honda motosikletlerinin ithalat ve pazarlamasından sorumlu Honda Türkiye, 1992’de yüzde 50-50 ortaklıkla Anadolu Honda Otomobilcilik A.Ş. adı altında kuruldu.

1997’den itibaren Honda’nın Civic modelinin seri üretimine başlayan şirket Ocak 2003’ten bugüne Honda Türkiye A.Ş. olarak yüzde 100 Honda Motor Co. sermayesiyle faaliyetlerini sürdürüyor. Yıllık üretim kapasitesi 50 bin araç olan Honda Türkiye Gebze Fabrikası’nda 770 kişi çalışıyor. Burada üretilen Civic Sedan modeli, Almanya, Polonya, Romanya gibi Avrupa ülkeleri başta olmak üzere Mısır ve İsrail’in de dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye ihraç ediliyor. Bunun yanında, Accord, Jazz, CRV, Civic Sedan ve Civic 5 Kapı modelleri için panel yedek parça üretimi gerçekleştirilip Avrupa ve Amerika’ya ihraç ediliyor.