ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile bu hafta İtalya’nın deprem kenti Aquila’da...

ABD Başkanı Barack Obama ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımı ile bu hafta İtalya’nın deprem kenti Aquila’da düzenlenecek G-8 Zirvesi, gündemi olduğu kadar evsahibi, G8 Dönem Başkanı İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi’nin özel yaşamına ilişkin tartışmalar ve depremzedelerin durumu ile dikkat çekeceği belirtiliyor.
Dünyanın en büyük ekonomilerinden oluşan G-8 Zirvesi, 8-10 Temmuz tarihleri arasında İtalya’da Aquila kentinde gerçekleşecek. Zirve, daha önce Sardunya adasındaki La Magdalena’da yapılması öngörülmüş; ancak Berlusconi’nin, dünyanın dikkatlerinin depremzedelere çevirmek amacıyla zirveyi La Magdalena’nı yerine Nisan ayında yıktıcı bir deprem ile sarsılan Abruzzo bölgesindeki Aquila kentinde yapılmasını kararlaştırdığı belirtiliyor.
Küresel krizden büyük zarar gören küresel ekonomiye yönelik önlemlerin ele alınacağı zirveye evsahibi ve Dönem Başkanı İtalya’nın yanısıra G-8 üyesi ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Almanya, Japonya ve Kanada katılacak. Bu çerçevede zirvede ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Rusya Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev ve Alman Başkanı Angela Merkel gibi dünyanın başlıca liderleri buluşacak.

ERDOĞAN BERLUSCONİ İLE GÖRÜŞECEK
Zirveye ayrıca G5 olarak tanınan Brezilya, Çin, Hindistan, Meksika ve Güney Afrika ile Türkiye, İspanya ve Hollanda da davet edildi. Dostu Berlusconi’nin davetini kabul eden Başbakan Erdoğan, 9 Temmuz’da İtalya’ya gitmesi bekleniyor.
Başbakan Erdoğan, 2 gün kalacağı belirtilen İtalya’da zirve sırasında İtalya Başbakanı Berlusconi ile ikili bir görüşme yapacağı da belirtiliyor. Enerji işbirliğinin de ele alınması beklenen görüşmede Berlusconi’nin, bir kez daha Türkiye’nin AB üyeliği sürecine destek vermesine kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan, Aquila Zirvesine Mısır, Avustralya, Güney Kore, Endonezya, Angola, Cezayir, Nijerya ve Senegal gibi ülkelerin liderleri de davet edildi. Zirvede BM, IMF, Dünya Bankası, OECD, IEA, FAO, IFAD, Dünya Gıda Programı ve ILO gibi uluslar arası kuruluşların en üst düzey yöneticileri de bulunacak.     Küresel ekonomik kriz ve buna ilişkin önlemler, zirvenin ağırlıklı bir konuyu oluşturacak. Bu çerçevede zirvede gelecekte benzer bir krizin tekrarlanmamasına yönelik kurallar ele alınacak ancak bu konuda bir anlaşmaya varılması beklenmiyor.
Çevre konularının da gündeme geleceği zirvede ayrıca terörle mücadele, nükleer silahların çoğalması da ele alınacak.
Kuzey Kore’nin yanısıra İran da üzerinde duracak liderlerin, bu ülkedeki cumhurbaşkanlığı seçimi sonrası meydana gelen protesto gösterilerinin şiddetle bastırılması nedeniyle yaptırım uygulanması konusunu da görüşmeleri bekleniyor. Afrika’nın kalkınmasının da gündemde yer aldığı zirvede diğer önemli bir konuyu bölgesel güvenliği oluşturacak. Bu kapsamda Ortadoğu, Pakistan ve Afganistan da ele alınacak.
Bu adada, Aquila bölgesinde zirve sırasında bir deprem meydana gelmesi olasılığı göz önünde tutularak olağanüstü önlemler alındı. Bu konuda başta ABD olmak üzere, zirveye katılacak gelişmiş ülkelerden” baskılar” geldiği kaydediliyor.

MEDYANIN GÖZÜ BERLUSCONİ’DE
Zirve öncesi dünya medyasında İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi, genç bir kız ile ilişkisi ve villasında mankenlerin de katılımıyla verdiği partiler konuşulmaya devam ediliyor. Anka