Dünyanın dört bir yanında artan yoksulluğa ve işsizliğe karşı protestolar yükseliyor. Bir yandan otoriter iktidarlarla yurttaşların öfkesi birikirken diğer yandan pek çok kamu çalışanı da büyük grevler düzenliyor. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, “5 milyondan yalnızca biri” sloganıyla 11 hafta önce düzenlenmeye başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ederken, Karadağ’ın başkenti Podgorica’da gerçekleştirilen protestoda cumhurbaşkanı ile başbakanın istifası […]

Küresel yıkıma küresel öfke

Dünyanın dört bir yanında artan yoksulluğa ve işsizliğe karşı protestolar yükseliyor. Bir yandan otoriter iktidarlarla yurttaşların öfkesi birikirken diğer yandan pek çok kamu çalışanı da büyük grevler düzenliyor. Sırbistan’ın başkenti Belgrad’da, “5 milyondan yalnızca biri” sloganıyla 11 hafta önce düzenlenmeye başlayan hükümet karşıtı gösteriler devam ederken, Karadağ’ın başkenti Podgorica’da gerçekleştirilen protestoda cumhurbaşkanı ile başbakanın istifası talep edildi. Haiti’de halk 7 Şubattan beri yoğun polis şiddetine rağmen direniyor. Irak’ta öğretmenler dün itibariyle iki günlük greve başladı. Kuveyt’te de kredi borçlarından bıkan yüzlerce kişi sokaklardaydı.

Sırbistan ve Karadağ: İstifa edin

Memnuniyetsizliklerini dile getirmek üzere Belgrad sokaklarına inen binlerce gösterici, “Vucic aşağı, kapitalizm aşağı” ve “Halkın yanındayız” yazılı dövizler taşıdı. Göstericiler, bu haftaki protestoda daha önce muhalefetteki 34 siyasi organizasyon tarafından imzalanan bir anlaşmaya imza attı. Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, göstericilerin imzaladığı anlaşmayı “İnanılmaz saçmalıklar yığını” olarak nitelendirdi. Sırbistan’daki hükümet karşıtı protestolar, 11 hafta önce muhalefetteki Sırbistan Solu Genel Başkanı Borko Stefanovic’in saldırıya uğramasıyla başlamıştı. Karadağ’ın başkenti Podgorica’da düzenlenen protestoya katılan binlerce gösterici, Cumhurbaşkanı Milo Djukanovic ile Başbakan Dusko Markovic’in istifasını istedi. Organizatörler tarafından yapılan açıklamada, protestoya 10 bin kişinin katıldığı ifade edilirken, eyleme yolsuzluğun neden olduğu belirtildi.

Haiti: En az 17 kişi yaşamını yitirdi

En yoksul Karayip ülkesi Haiti’de 7 Şubat’tan bu yana halk, eşitsizliğe ve yolsuzluğa karşı talepleriyle sokaklarda. Ciddi bir ekonomik ve siyasi krizin ortasında bulunan ülkenin pek çok şehrinde geçtiğimiz hafta başlayan protesto gösterileri devam ediyor. Haiti Devlet Başkanı Jovenel Moise’e karşı başlayan protestolarda şimdiye kadar çeşitli kaynaklara göre en az 17 kişi hayatını kaybetti. Ülke genelinde devam eden gösterilere rağmen Devlet Başkanı Jovenel Moise görevini bırakma niyetinde olmadığını duyurdu.

Irak: Öğretmenlerden 2 günlük grev

Irak’ta ise öğretmenler eğitim alanındaki gerilemeye ve müfredat değişikliğine karşı ülkenin birçok kentinde 2 günlük greve başladı. Öğretmenler Sendikası üyesi Yasin Muhammed, yaptığı açıklamada, “Çeşitli kentlerde öğretmenler, sendikanın çağrısına kulak vererek 2 günlük greve başladı” dedi. Eğitimdeki gerileme ve öğretmenlerle öğrencileri olumsuz etkileyen müfredat reformunun, grevin yapılmasının en önemli nedenlerinden olduğunu ifade eden Muhammed, öğretmenlere diğer devlet görevlilerinin sahip olduğu hakların tanınmaması, lojman verilmemesi gibi hususların da eğitime ara vermelerinde etkili olduğunu kaydetti.

***

Kredi borçlarına karşı halk sokakta

4 milyon nüfuslu Kuveyt’in İrade Meydanı’nda bir araya gelen yüzlerce gösterici, hükümetten çok sayıda Kuveytliyi ilgilendiren kredi borçlarının silinmesini istedi. Kuveyt Merkez Bankası verilerine göre, ülkede borçlu sayısı 739 bin 450. Bunlardan 429 bini, ülkede sayıları 1,2 milyonu bulan Kuveyt asıllı vatandaşlardan oluşturuyor. Bu vatandaşlar 50 yaş altı çalışan sınıfının yüzde 90’ını, toplam borçlu sayısının da yüzde 58’ini temsil ediyor.