Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti 'Kürt Açılımı' konusunda kamuoyu ve muhalefetin ilgisini beklerken İstanbul Cumhuriyet...

=
‘Kürt Açılımı’ndan sonra Günlük’e dört dava açıldı. Üç gazeteci yargılanacak!
Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP) hükümeti 'Kürt Açılımı' konusunda kamuoyu ve muhalefetin ilgisini beklerken İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Günlük gazetesinin 5 temsilcisine çıkan haber, köşe yazısı ve fotoğraflar nedeniyle son bir ay içerisinde "Örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla dava açtı.
Gazetenin 1 ve 2 Haziran 2009 tarihli sayılarında yayımlanan yazı ve fotoğraflardan verilen bir ay yayın durdurma cezasının uygulandıktan sonra başsavcılık, gazetenin yayın yönetmenleri Filiz Koçali ve gazetenin imtiyaz sahibi Ziya Çiçekçi hakkında iki dava açtı.

FOTOĞRAF ÖCALAN’A ODAKLANMIŞ!
bianet'te yer alan habere göre, Cumhuriyet Savcısı Kasım İlimoğlu, 1 Temmuz'da düzenlediği iki ayrı iddianamede, Koçali ve Çiçekçi'nin Terörle Mücadele Yasası'nın (TMY) 7/2 maddesinden mahkumiyetleri istendi.
Davalardan biri, Diyarbakır 9. Kültür ve Sanat Festivali ile ilgili 1 Haziran 2009'da çıkan "Görkemli Final" başlıklı habere eşlik eden fotoğrafta PKK lideri Abdullah Öcalan'ın resmine odaklanarak "Bu halk rüyanı gerçekleştirecek" ifadesine yer verilmesi nedeniyle açıldı.

‘OPERASYONLARA DUR’ DİYEMEZSİN
İlimoğlu'nun açtığı ikinci dava da, 2 Haziran'da çıkan Hüseyin Ali imzalı "Operasyonlara Dur Denmeli" ve "PKK; PeKeKe mi, PeKaKa mı?" başlıklı yazılarda örgüt propagandası içerdiğine ilişkin iddiaya dayandırıldı.
Gazeteye, ayrıca iki dava da, gazete editörü Yüksel Genç'in Nelson Mandela'nın avukatı Essa Moosa ile yaptığı röportaja ve yazar Veysi Sarısözen'in "Seçim sonuçlarından biri" başlıklı yazısı nedeniyle açıldı.
Gazetenin 13 Nisan 2009'daki sayısında yayımlanan "Hükümet raporuma yanıt vermedi" başlıklı röportajda PKK lideri Abdullah Öcalan ile Mandela arasında kıyaslama yapılarak "PKK propagandası yapıldığı" iddia edildi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nın düzenlediği iddianame nedeniyle editör Yüksel Genç ve gazetenin imtiyaz sahibi Ziya Çiçekçi, İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
İddianamede ayrıca gazetenin 10 Nisan 2009'daki sayıda yer alan Delil Karakoçan'ın "Durduğum yerden baktığımda Obama" başlıklı yazısı ve 13 Nisan 2009 tarihli gazete yer alan "YDG-M'liler Dağ ve Karaoğlan'ı andı" başlıklı haberlerinden dolayı Çiçekçi'nin cezalandırılmaları da istendi.
Yazar Veysi Sarısözen de, Öcalan'ın özgür bırakılması talebinin savunulduğu 10 Nisan 2009 tarihli "Seçim sonuçlarından biri" yazısından aynı mahkemede "örgüt propagandası yapmak"tan yargılanacak.