‘Kürtaj hakkı engellenemez’

DOĞUŞ SARPKAYA/ WROCLAW

Polonya’da uzun zamandır tartışma yaratan ve muhalefetin etkisiyle sürekli rafa kaldırılan, kürtaj ve cinsel eğitim yasağını içeren yasa tasarısı Meclis’te görüşüldü. Muhalefetin büyük tepkisini çeken tasarılar 'henüz' doğrudan kabul edilmedi ancak görüşmelerin devam edeceği öğrenildi.

Hükümet, boşanmanın kısıtlanmasını sağlayacak yasal düzenlemeleri de gündeme getirmeye çalışıyor. Muhalefet ise hükümete tepkili. Wroclaw’daki Kara Protesto hareketi, eylemlerini sokağa taşıyarak, market ve eczaneye girmek için oluşan kuyruklarda tepkilerini dile getiriyor.

'SORUMSUZCA'

Polonya, Avrupa’da kürtaj yasasının en katı olduğu ülkelerden biri. Ülkede kürtaj, bazı özel durumlar dışında, büyük oranda yasaklanmış durumda. Meclis'e gelen yasa tasarısı ise kadının hayatının tehlikede olduğu durumlar dışında kürtajın engellenmesini istiyor.

Polonya Uluslararası Af Örgütü direktörü Draginja Nadazdin, "Bu sorumsuzca gerici kuralları meclisten geçirmeye çalışmak her zaman utanç verici olurdu, ancak onları salgın krizinin ortasında gündeme getirmek son derece insanlık dışı bir şey. Bu yasalar korku ve cehaleti körükleyecek ve kürtaj yasası zaten Avrupa'daki en kısıtlayıcı olan ülkelerdeki kadınlar için kürtaj erişimini daha da sınırlandıracak" açıklaması yaptı.