DTP’li üyelerin köy adları yazılırken Türkçe adların yanında Kürtçe adların de kullanılması talebiyle Muş İl Genel Meclis'ine verdiği önerge, AKP ve DYP’liler tarafından “Kürtçe...

DTP’li üyelerin köy adları yazılırken Türkçe adların yanında Kürtçe adların de kullanılması talebiyle Muş İl Genel Meclis"ine verdiği önerge, AKP ve DYP’liler tarafından “Kürtçe yoktur. Bu adlar Ermenicedir’ gerekçesiyle reddedildi...

 

DTP"li Muş İl Genel Meclis üyeleri, bazı köy adlarının Türkçe olduğu için vatandaşlar tarafından anlaşılmadığını belirterek, Türkçe adların yanında Kürtçe adların da kullanılmasını talebiyle İl Genel Meclis"ine önerge verdi. AKP ve DYP"li Meclis üyeleri, DTP"lilerin verdiği önergeye "Kürtçe yoktur. Bu isimler Ermenicedir" diyerek reddetti.

İl Genel Meclis aylık toplantısında DTP"li Meclis üyeleri, birçok köyün adının sonradan değiştiği için toplum tarafından bilinmediği ve sıkıntılara neden olduğu gerekçesiyle sorunun çözümü için İl Genel Meclisi"ne önerge verdi.

Önergede sorunun çözümü için köylere verilen Türkçe adların yanında Kürtçe adlarının da yazılması istendi. Önergenin verilmesinin ardından toplantıda tartışmalar yaşandı. AKP"li İl Meclis Başkanı Necmettin Yıldız başta olmak üzere AKP ve DYP"li Belediye Meclis üyeleri "Kürtçe yoktur. Bu isimler Ermenicedir" diyerek önergeyi ret etti.

AKP"li Belediye Meclis üyeleri, verilen adların Ermenice olduğunu savundu. Ermeni adlarının bilinçli olarak getirildiği iddiasında bulunan AKP"li Meclis üyeleri verilen önergenin reddedilmesini istedi. Yaşanan tartışmalardan sonra önerge AKP ve DYP"nin çoğunluk oylarıyla reddedildi.

Halkın sıkıntı yaşamasından dolayı böyle bir önerge verdiklerini belirten DTP"li İl Genel Meclis Üyeleri Sözcüsü Abdulbaki Alp, önergeyle birlikte saldırıya uğradıklarını kaydetti. Muş"un Varto ilçesinin eski adının "Gimgim" olduğunu ve bu adın yörede yaygın olarak kullanıldığını dile getiren Alp, kararın reddedilmesinin AKP"nin gerçek yüzünü ortaya çıkardığını söyledi.

 

‘BANA SİLAH ÇEKTİLER’

Önergenin verilmesi sırasında AKP"lilerin kendilerine silah çektiğini iddia eden DTP"li Meclis Üyesi Abidin Kabişen ise, "Toplantı öncesi silahlarımızı aldılar. Ancak silahlarımız alındıktan sonra AKP"liler Meclis"e silahla girdi. Bu önerge sırasında yaşanan tartışmalarda bazıları silah çekti. Ancak yetkililer sesiz kaldı. Artık can güvenliğimiz kalmadı. Hedef haline geldik. Muş Valisi"nin bu işe acil bir çözüm getirmesi gerekiyor" dedi.