Google Play Store
App Store

İlk Kürtçe işletim sistemi 'Ubuntu' nedeniyle Diyarbakır Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında soruşturma açıldı

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı, bilgisayarlarında kullanmak üzere Kürtçe yazılım sistemi hazırlatan Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş hakkında soruşturma başlattı. Savcılık soruşturma kararını, Demirbaş tarafından bir süre önce kamuoyuna tanıtılan ve 'Ubuntu' adı verilen ilk Kürtçe yazılım sisteminin bazı basın yayın organlarında yer almasından sonra aldı.

TÜRKİYE'DEKİ İLK KÜRTÇE YAZILIM
Diyarbakır Sur Belediyesi ile Kültür Dil Araştırma ve Geliştirme Derneği (KARGER) işbirliğiyle hazırlanan ilk Kürtçe İşletim Sistemi Ubuntu, ABD'li yazılım uzmanı Rainer Heider tarafından İngilizce olarak tanıtılmış, Heider'in anlatımları Kürtçeye tercüme edilmişti. Törende, programla her türlü yazışma ve internet bağlantılarının Kürtçe yapılabileceği bildirilmişti.

Demirbaş, burada yaptığı konuşmada, "Hangi dil olursa olsun kullanalım. Çok dillilik zenginliğimizdir," demişti.

Tanıtım resepsiyonuna, yazar Mehmed Uzun, Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkan Yardımcısı Osman Özçelik, DTP Diyarbakır İl Başkanı Hilmi Aydoğdu, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Sur Belediye Başkanı Abdullah Demirbaş ve Edebiyat Günleri dolayısıyla Diyarbakır'da bulunan Kürt yazar ve aydınlardan oluşan yaklaşık 300 kişi katılmıştı. Resepsiyonda ilk sözü alan Demirbaş, böylesi tarihi bir güne tanıklık etmek ve başlangıcında emek harcamanın kendileri için büyük bir şeref olduğunu, dilin bir halkın varlık gerekçesi olduğunu vurgulamış ve "Bir hizmet alanında çalışıyorsanız o yörenin o insanların dili ve kültürüne saygılı olmanız gerekiyor. Ki o insanlardan takdir toplayabilesiniz," demişti."Diyarbakır'da çok kültürlülük olsaydı barışı da olurdu. Ne zaman ki tek dil, tek kültürlülük ve asimilasyon başladı o zaman bu ülkede savaş başladı," demişti.

UBUNTU: YARDIM, DESTEK
Türkiye'deki ilk Linux tabanlı yazılım sistemine, Güney Afrika'daki yerel dillerde "yardım" veya "destek" anlamına gelen "Ubuntu" adı verildi. Ubuntu'nun çalışmaları ilk olarak 2005 yılında bilgisayarın Kürtçeleştirilmesi çalışmalarının yürütülmesi için Amed Çeko Jiyan, Elixan Loran, Erdal Ronahî, Rezan Tovjîn, Ridvan Bozkurt, Rizoye Xerzi ve Serhad Ronahî tarafından kurulan Koma PCKurd ile başlamıştı. İşletim sisteminin 'UBUNTU GNU/LİNUX' adıyla Kürtçeye kazandırılması kararının alınmasının ardından, ilk Kürtçe Ubuntu 5.04 olarak dağıtıma girdi. Bu versiyondan sonra Ubuntu 6.06 olarak, daha fazla Kürt-çeleştirilmiş olarak dağıtıldı. Birgün

» Linux nedir?
LINUX,
Linus Torvalds adında Finlandiyalı bir bilgisayar mühendisinin 1991 yılında Helsinki Üniversitesi'nde bir öğrenci iken Intel'in yeni işlemcisi 80386'nın korumalı mod mimarisini denemek üzere geliştirmeye başladığı bir işletim sistemi çekirdeğidir. İnternet'te yaptığı duyuru sonucunda tüm dünyadan birçok programcının da desteği ile hızla gelişmiş ve halen aynı destek ile gelişmekte olan açık kaynak kodlu, özgür bir yazılımdır. Hızlı bir sürecin sonunda Linus'un geliştirdiği çekirdek, GNU hareketinin bir meyvesi ve aynı zamanda taşıyıcısı haline gelmiştir. GNU için yazılmış özgür yazılımlar çok kısa süre içerisinde Linux çekirdeği ile uyumlu çalışabilecek hale getirilmiş ve ortaya güçlü, esnek ve açık kaynak kodlu bir işletim sistemi çıkmıştır. Bu konuda piyasaya sürülen irili ufaklı birçok çalışma mevcuttur. Ubuntu, Debian, SuSE, Pardus, Fedora, Gentoo, Mandriva, Turkix, Gelecek Linux, Armador OS 2006, Red Hat, Slackware bunlardan çok bilinen birkaçıdır. Her biri, normal bir bilgisayar kullanıcısının biraz dikkat ederek bilgisayarına kurabileceği ve neredeyse hiç yabancılık çekmeden kullanabileceği kadar rahat bir kurulum arayüzüne sahip bir şekilde dağıtılmaktadır. Türkiye'de Linux çalışmaları devlet destekli Pardus, özel sektör destekli Gelecek Linux ve Armador OS 2006, öğrenci destekli Turkuaz Turkix Truva gibi projelerle ulusal bilişim pazarında kendine yer edinmektedir. Bu işletim sisteminin yoğun talep görmesinin bir nedeni de ücretsiz olmasıdır. Şu anda neredeyse tüm üniversite bilgi işlem merkezlerinin yanı sıra, Google, NASA, IBM, HP, Boeing, HSBC, CityBank, General Motors, Hyundai, Tübitak.Troll Tech.Novell gibi çok büyük kuruluşlar Linux kullanmakta ve bir şekilde özgür yazılımlara destek olmaktadırlar. (Vikipedi)