Viranşehir Belediyesi tarafından

Viranşehir Belediyesi tarafından 5'inci sayısı çıkarılan belediye bülteninde Kürtçe'ye yer verildiği için İçişleri Bakanlığı tarafından soruşturma başlatılırken bir diğer yasak haberi de Van F Tipi Cezaevi'nden geldi. Cezaevi'nde Kürtçe tamamen yasaklanırken, Kürtçe konuşan tutuklulara hücre cezası verildiği iddia edildi.

Urfa'nın Viranşehir İlçesi'nde belediyenin hizmetlerini anlatmak amacıyla çıkardığı bülten, soruşturmalık oldu. Bazı hizmetlerin Kürtçe anlatıldığı bültenin incelenmesi için İçişleri Bakanlığı tarafındanz müfettiş görevlendirildi. Belediye Başkanı Emrullah Cin hakkında ise, "Belediye malına zarar vermek ve görevi kötüye kullanma" suçlarından soruşturma başlatıldı. Bültende suç unsuru olmadığını belirten Belediye Başkanı Cin, duruma tepki göstererek, "Deniliyor ki sadece Kürtçe olan yerler var. Bu da Kürtçe bilmeyenlerin haber alma hakkına tecavüzdür. Yıllardır Türkiye'de Türkçe bilmeyen insanlarımız var bunların hakları ne olacak?" diye sordu.

Ülkede Özgür Gündem'in haberine göre Van F tipi Cezaevi'nde de, Kürtçe tamamen yasaklandı. Gazetenin haberinde mektuplarda geçen bazı Kürtçe sözcükler nedeniyle kimi tutuklulara hücre cezası verildiği de iddia edildi.

Van F tipi Cezaevi'ndeki uygulamaya tanık olan siyasi tutuklu ve hükümlülerin aileleri, cezaevinde Kürtçe yasağı nedeniyle yaşanan sorunlara dikkat çektiler.

Keyfi uygulamaların arttığını vurgulayan aileler, tutuklulara hücre cezası, açık görüş cezası, telefon açma cezası gibi cezaların verildiğini belirtti. Kürtçe'nin tamamen yasaklandığı, mektuplarda yer alan 'Heval, rojbaş' gibi kelimeler nedeniyle tutuklu ve hükümlülere hücre cezası uygulandığı ifade edilirken, sorunun çözümü için verilen dilekçelerin ise "örgütsel amaçlı olduğu" gerekçesiyle kabul edilmediği belirtildi.

Ailelerin açıklamasına göre Kürt kelimesinin geçtiği hiçbir kitabın cezaevine sokulmazken, görüş esnasında ve telefonda da Kürtçe konuşma yasak. Ayrıca mahkemeye gidiş gelişlerde insanlık dışı uygulamaların yapıldığı, tutuklu ve hükümlülerin tüm taleplerinin personel eksikliği nedeniyle geri çevrildiği de belirtildi. Birgün