İngiliz The Economist dergisine göre kürtlerin AKP hümüketine desteği azıldı. Dergi bunu AKP'nin sınır ötesi operasyonalara onay vermesi ve DTP'nin kapatılması davasında...

İngiliz The Economist dergisine göre kürtlerin AKP hümüketine desteği azıldı. Dergi bunu AKP"nin sınır ötesi operasyonalara onay vermesi ve DTP"nin kapatılması davasında sessiz kalmasına bağladı. Dergi, kapatılmaktan kurtulan AKP’nin DTP’ye kapatma davasıyla ilgili tek kelime söylemediğini yazdı. The Economist dergisi son sayısındaki “Dağlardaki terör” başlıklı yazısında Türkiye’de yeniden artan şiddet olaylarının, Türkiye’nin Kürt vatandaşlarına muamelesi hakkında yeni soruları gündeme getirdiğini belirtti.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın 2005’teki bir konuşmasında “Devlet hatalar yaptı” dediğini hatırlatan The Economist, AKP’nin daha sonra attığı bazı adımların 2007’deki seçimde Güneydoğu’da oylarını artırmasında önemli rol oynadığını vurguladı. Dergi, Kürtçe yayın ve öğrenime yönelik yasakların hafifletilmesi ile bölgeye önemli miktarda kaynak aktarılmasını AKP’nin olumlu adımları olarak sıraladı.

Ancak dergiye göre Güneydoğu’da tablo değişiyor. Yaşanan son olaylarla birlikte bölgede birçok kişi yapılanları sadece oyları satın almaya yönelik bir çaba olarak görmeye başladı. The Economist’e göre, AKP’nin ordunun baskısına boyun eğmesiyle Kuzey Irak’ta PKK’ye karşı sınırötesi operasyonların yeniden başlatılmasınden bu yana Kürtlerin partiye desteği azalıyor. Etnik gerilimin Türkiye’nin batısında da görülmeye başladığına dikkat çekilen haberde, son olarak Altınova’da yaşanan olaylarına değinildi.

The Economist, Türkiye’nin Iraklı Kürtlerle dostluk kurmaya çalıştığı yolunda umut verici bazı işaretlerin de bulunduğunun altını çizdi. Türkiyeli diplomatların Kuzey Irak’taki Kürt Yönetimi lideri Mesud Barzani’yle görüşmesinin Türkiye’nin şiddetle lekelenmemiş PKK’liler için af çıkarmayı yeniden düşündüğü yolunda spekülasyonları artırdığı vurgulandı.