Kurulamayacak santral için altı bin ağaç kesilmiş!

Soma’nın Yırca Köyü’nde altı bin zeytin ağacının kesilmesi sonrasında ‘geç’ geldiği için tepki çeken Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının gerekçesi de katliamın yok yere yapıldığını gözler önüne serdi.

Greenpeace ve Yırca köylülerinin açmış olduğu davada Danıştay 6’ncı Dairesi tarafından oybirliğiyle alınan kararda, planlanan termik santralin zeytinlik alanda kurulamayacağı belirtildi. 

İTİRAZ EDİLEMEYECEK
Danıştay vermiş olduğu kararında, son yasal düzenlemeler uyarınca, yürütmeyi durdurma kararına itiraz edilemeyeceğine de hükmetti. 

Danıştay, kararında şu ifadelere yer verdi; “Termik santral yapılması amacı ile planlamaya konu edilemeyen ve bu amaçla kullanılmasına da izin verilmeyen alanda, kamu yararı kararı alınarak acele kamulaştırma yoluna gidilmesine mevzuata göre olanak bulunmadığından, dava konusu Bakanlar Kurulu Kararı’nda hukuka uyarlılık görülmemiştir. Açıklanan nedenlerle, öngörülen koşullar oluştuğundan dava konusu bakanlar kurulu kararı ile acele idari işlemin yürütmesinin durdurulmasına, oybirliği ile karar verildi.”

KARARIN ÖNCEDEN ALINDIĞI İDDİA EDİLMİŞTİ
Danıştay’ın yürütmeyi durdurma kararının aslında çok daha önce 28 Ekim’de alındığı ancak sisteme geç girildiği iddia edilmiş ve bu durumu önceden haber alan Kolin Grubu’nun jet hızıyla ağaçları kestiği iddia edilmişti. 

AKP’ye yakınlığıyla bilinen ve üçüncü havalimanını da yapan konsorsiyum içinde yer alan Kolin Grubu’nun planladığı termik santral için acele kamulaştırma kararı alınmıştı. Köylülerin ve çevrecilerin tepkisine rağmen bölgedeki ağaçlar parça parça kesilmeye başlanmış, son olarak da bir gecede altı bin zeytin ağacı yerlerinden sökülmüştü. Danıştay aynı gün, acele kamulaştırmanın yürütmesinin durdurulmasına karar vermişti.