CHP’de yeni tüzük çalışmaları başlıyor. Milletvekili adaylığına dönem sınırı getirilmesi, aday belirlemede ön seçim yöntemi uygulanması, üyelik sisteminin değiştirilmesi de hedefler arasında.

Kurultay hedefi, demokratik parti
Fotoğraf: Twitter/@CHP

Hüseyin ŞİMŞEK

14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimlerinde istenilen sonuca ulaşılamaması sonrası parti yönetimine yönelik eleştirilerin arttığı CHP’de değişim süreci şekilleniyor. Tüzük değişikliği ile daha demokratik bir parti içi yapılanmasının hedeflendiği CHP’de, Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu bugün 81 il başkanı ile görüşerek kongreler takvimini kesinleştirecek. 

CHP İl Başkanları ile bir araya gelecek Kılıçdaroğlu, yaklaşan yerel seçimler öncesinde parti örgütlerinin içerisinde bulunduğu son durumu ve tüzük değişikliği hazırlıklarını görüşecek. Mahalle, ilçe ve il kongreleri hakkında çeşitli talimatlar verecek Kılıçdaroğlu’nun, “Tüm seçimlerin demokratik ortamda, baskıdan uzak gerçekleşmesini” isteyeceği bildirildi. CHP Genel Merkezi’ndeki görüşmede ayrıca kentlerdeki ittifak ilişkileri de ele alınacak. Toplantıda, Kılıçdaroğlu’nun il başkanlarının önemli bir bölümünün değişmesi gerektiğine yönelik bir konuşma yapabileceği de öne sürüldü. CHP yönetimi, kentlerde bulunan tüm kurulların çalıştırılması, iç tartışmaların sağlıklı bir şekilde yürütülmesi ve il kurulları aracılığı ile önerilerin genel merkeze iletilmesi talebinde de bulunacak.

İLK TÜZÜK MESAİSİ

CHP’de Tüzük Komisyonu da ilk mesaisini yarın yapacak. CHP Hukuk Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Zeynel Emre’nin başında bulunduğu, eski ve yeni milletvekilleri ile parti yöneticilerinden oluşan dokuz kişilik komisyonda, örgütlerden gelen talepler ele alınacak. Komisyonun gündeminde uzun süreli milletvekilliği yapılmasının önlenmesine ilişkin değişikliklerin olduğu öğrenildi. Tüzükte milletvekili adaylığı için üç dönem sınırının getirilmesinin planlandığı ifade edildi.

Milletvekili adaylarının belirlenmesi sürecinde de köklü bir değişiklik hazırlığı amaçlanıyor. Genel Başkana sınırlı bir kota ayırarak kalan adayların tamamının ön seçimle partililer tarafından belirlenmesi yönteminin tüzükle hüküm altına alınması isteniyor. CHP’de üyelik sisteminin de daha aktif ve katılımcı bir şekilde düzenlenmesinin öngörüldüğü bildirildi. Parti yönetimi, seçimlerde aktif olarak görev almayan, sorumluluktan kaçınan kişilerin üyelikten çıkartılması için çalışma yürütecek.

Bir yandan partiyi kurultay sürecine hazırlayan CHP Lideri Kılıçdaroğlu, diğer yandan belediye başkanları ile de temasını sürdürüyor. Geçen hafta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile görüşen Kılıçdaroğlu, daha sonra Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer ve Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar ile de görüşerek yaklaşan yerel seçimleri ele aldı. Belediye Başkanları Karalar ve Seçer ile Ahlatlıbel’de bir araya gelen Kılıçdaroğlu’nun kongre sürecini görüştüğü de bildirildi. Kılıçdaroğlu’nun gelecek haftalarda da büyükşehir belediye başkanları başta olmak üzere, tüm belediye başkanları ile görüşeceği kaydedildi. Bugüne kadar yapılan temaslarda başkanların çoğunun yerel seçimlerden önce genel başkan değişikliği yapılmaması yönünde görüş bildirdiği de ifade edildi.

GEREKİRSE 16’LI MASA KURACAĞIM

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu, depremde yardım yapacaklarını taahhüt edip ödemeyenlerin takipçisi olacaklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, “Devleti yöneten kişi mal varlığı konusundaki eleştirilere tek cümle kuramıyorsa o kişi teslim alınmış demektir” dedi. Kılıçdaroğlu: Türkiye’nin aydınlığa çıkması için değil Altılı Masa, gerekirse 16’lı Masa kuracağım” ifadelerini kullandı. Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle sürdürdü: “Bir beka sorunumuz var. Devletin saygınlığını koruyacaksınız, devlet saygın, koruyucu olacak.”

SORUMLULUĞUMU BİLİYORUM

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, Söğütlüçeşme-Yenidoğan metro hattı tanıtım toplantısında konuştu. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan İmamoğlu, değişimin şart olduğunu ve değişime dair yakın bir süreçte açıklama yapabileceğini vurguladı. “Bizim de kendi hatalarımız var” diyen İmamoğlu, “Ben hem parti kurumsallığına hem de parti hiyerarşisi içindeki saygıya aykırı asla hareket etmedim, etmem. Ama vatandaşa karşı sorumluluğumuz her şeyin önündedir. Bunu da en doğru zamanda en doğru üslupla en doğru şekilde kamuoyuyla paylaşmaktan da geri durmam” dedi.