1940’lardan itibaren kurulmaya başlanan ve 1970’lerde haritadan silinen Amik Gölü yatağının merkezine yapılan Hatay Havalimanı’nda pist, Kahramanmaraş depremi ile birlikte kırıldı. Havalimanı, uçuşlara tamamen kapatıldı.

Kurutulan Amik Gölü’ne yapılan Hatay Havalimanı’nın pisti, depremde kırıldı!
Fotoğraf: DHA

1940’lardan 1970’lere kadar geçen süreçte kurutulan Amik Gölü’nün merkezine yapılan Hatay Havalimanı’nın pisti, Kahramanmaraş’ta bu sabah gerçekleşen 7.7’lik depremde kırıldı.

Twitter’da paylaşılan görüntülerde, Hatay Havalimanı’nın pistinin enlemesine ve derin biçimde kırıldığı görülüyor.

Havalimanıyla ilgili açıklama yapan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Hatay Havalimanı şu anda uçuşa kapalı. Maraş ve Antep'i de sivil uçuşlara kapatmış durumdayız" dedi.

Hatay havalimanı o dönem başbakan olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan tarafından 2007’de açılmıştı.

Havalimanı, kurutulan göl yatağının merkezine inşa edilmiş ve o dönem çokça tepki almıştı.

Halen Amik Gölü havzasında yoğun yağışlarla suların yükselmesi nedeniyle Hatay Havalimanı uzun süreli biçimde kullanılamaz hale geliyordu.

‘UYARILARIMIZ DİKKATE ALINMADI’

Hatay Havalimanı’yla ilgili bianet’ten Evrim Kepenek’e konuşan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Öncelikli olarak canların kurtarılması. Ama şu eleştiriyi de yapmak gerekir, biz Hatay’daki havalimanı yapılmadan önce defalarca uyardık ‘fay hattı burası burada havalimanı yapmayın’ dedik. Fakat uyarılarımız dikkate alınmadı. Şimdi pistin fotoğrafları geldi, pist parampaça olmuş” dedi.

‘YANLIŞ YERDE YAPILDI’

Gazeteci Mehveş Evin, 2012’de Milliyet gazetesinde yayımlanan yazısında, Hatay Havalimanı hakkında Orman Yüksek Mühendisi Özer Özgüç ile konuşmuştu. Özgüç, şunları söylemişti:

“Hatay Havalimanının yapımı ilk kez 2000’de gündeme geldi. Mustafa Kemal Üniversitesinin (MKÜ) hazırladığı ÇED raporuna göre “Kuş falan yok”tu. Büyük tartışmalar koptu. O zamanki Çevre Orman Bakanlığı, kuş göçü hakkında bir yıl süreli bir bilimsel araştırma yapılması ve buna göre karar verilmesi sonucuna vardı. Bu defa çalışmayı Kuş Araştırmaları Derneği (KAD) yaptı. Hatay’ın kuş göçleri açısından olağanüstü önemini gözler önüne serdi. Yılın en az beş ayında ciddi çarpışma riski oluştuğundan yola çıkarak, söz konusu dönemlerde uçuş yapılmamasını önerdiler. Birkaç gün sonra gazeteler Çevre Bakanlığının, MKÜ’nün hazırladığı ÇED raporunu onayladığını yazdı! Havaalanı, 2001 yılında 15 trilyon keşif bedeliyle ihale edildi. Ancak Adana Bölge Mahkemesi, 2003’te yürütmeyi durdurma kararı aldı. Çevre ve Orman Bakanlığı, sivil toplumun uyarılarına rağmen yeni bir ÇED raporuyla inşaatın devamına imkân tanıdı. Havaalanı, hem teknik, hem bilimsel açıdan yanlış yerde, bile bile yapıldı.”

AMİK GÖLÜ NASIL KURUTULDU?

1940 yılında, pamuk yetiştirmek için ekilebilir toprağı artırmak ve sıtmayı ortadan kaldırmak amacıyla göl çevresindeki alanların ıslah edilmesi ve göl suyunun boşaltılması işlemine başlandı. Gölün geleğenlerini doğrudan Asi Nehri'ne yönlendiren büyük bir akaçlama (drenaj) projesi 1966'dan itibaren Devlet Su İşleri tarafından üstlenildi ve daha sonraki çalışmalar 1970'lerin başında tamamlandı. Bu zamana kadar göl tamamen boşaltıldı ve yatağı tarım arazileri olarak değerlendirildi. 2007 yılında göl yatağının merkezine Hatay Havaalanı inşa edildi.