Kuraklık tehlikesi giderek büyüyor. Sivas’ta alarm veren Kılıçkaya Barajı hayvanlara mera oldu. Tunca Nehri’nde su seviyesi 30 santimetreye kadar düştü, Büyük Menderes Nehri’nde ise kuruma tehlikesi baş gösterdi.

Kuruyan barajda hayvanlar otluyor

HABER MERKEZİ

Dünyayı etkisi altına alan kuraklık ülkede de kendisini gösteriyor. Yağışların azalması ve iklim kriziyle birlikte baş gösteren kuraklık tehlikesi her geçen gün daha da artarak ilerliyor. Ülkenin dört bir yanında barajların ve göllerin sularının çekilmesiyle tarım başta olmak üzere birçok alan olumsuz etkileniyor. Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Kılıçkaya Barajı alarm veren yerler arasında. Yurttaşların yaklaşmaya korktuğu baraj, şimdilerde hayvanlara mera oldu. Kılıçkaya Barajı’nda önceki yıllarda karşıya geçmek için barajın kenarını dolaşan büyükbaş hayvanlar suların çekilmesiyle sudan yüzerek karşıya ulaşıyorlar.


Baraja hayvanlarını otlatmaya gelen Mahmut Eren, “Önceden burası suyla dolu olurken hayvanlar burada otlayamıyordu. Karşıya da geçemiyorlardı. Hayvanlar baraj kenarında yayılıyorlardı. Şimdi su olmadığı için karşıya gidip geliyorlar” şeklinde konuştu.

TUNCA’DA SU SEVİYESİ 30 SANTİMETREYE DÜŞTÜ

Bulgaristan ve Edirne’de yağışların azalmasıyla Tunca Nehri’nde su seviyesi düştü. Yer yer 30 santimetreye kadar düşen su seviyesiyle yosunlar ve su altı bitkileri yüzeye çıktı. Devlet Su İşleri verilerine göre, Tunca Nehri’nin debisi son bir ayda 22 metreküp/saniye geriledi. Son ölçümlere göre nehir 8 metreküp/saniye seviyesinde akıyor.

BÜYÜK MENDERES’TE BALIK ÖLÜMLERİ BAŞLADI

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesinden doğan ve Ege Bölgesi’nin birçok kentinden geçen Büyük Menderes Nehri’nde kuraklıktan dolayı kuruma tehlikesi baş gösterdi. Nehir büklüm büklüm çizdiği yol üzerinde taşıdığı alüvyonlarla en verimli tarım arazilerine sahip havzayı besliyor. Ancak nehir son yıllarda yalanan kuraklık ve bilinçsiz sulamanın da etkisi ile kurumu tehlikesi ile karşı karşıya. Nehirdeki su çekilmesine bağlı oksijen azlığı yüzünden bölgede balık ölümleri de gerçekleşmeye başladı. Nehir suyu önceki yıllara göre gözle görülür şekilde azalırken, akan suyun debisinde de azalma gözlendi.
Dinar Alaçatlı Köyü Muhtarı Soner Karagöz, suda ciddi azalma yaşandığını ifade etti: “Su azaldığı için bölgemizdeki yaklaşık 30 bin metrekarelik tarım arazisini sulayamadık yani nehir suyunu kullanamıyoruz. Bu sene kuraklık nedeniyle bölgemizdeki çiftçiler çok mağdur. Çiftçi ve üreten olmaz ise sıkıntılar olur. Konuya çözüm bulunmalı.”