Kuryeler borç için çalışıyor

Haber Merkezi

Yoğun çalışma temposu olan kuryeler akaryakıt zamlarından en çok etkilenen kesimler arasında. Kuryelerin kazançlarının büyük bir bölümünü yakıt giderlerine aktarıyor. Kuryeler alım gücünü kaybettikleri gibi hızla borçlanıyor. Borçluluk arttıkça daha fazla paket yetiştirmeye çalışan kuryeler ise kazalarda yaşamını yitiriyor.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, partisinin genel merkezi önünde kuryelerle bir araya gelerek sorunlara ve taleplere değindi. Ağbaba kurye sayısının 900 binin üzerinde olduğunu vurgulayarak kuryelerin akaryakıt giderlerinin aylık 5 bin liraya kadar yükseldiğini belirtti.

Taşımacılığın en büyük işkollarından biri olduğunu hatırlatan Ağbaba şöyle konuştu: “Özellikle salgınla birlikte ülkedeki gençlerin yarısını motokurye yaptık. Her meslekten motokuryemiz var: Arkeologdan sosyoloğa, öğretmenden iktisatçıya kadar üniversiteli işsizlerin çoğu iş imkanı yok diye motokuryeliğe yöneliyor. İş bulamayan motokurye oluyor.”

Motokuryelerin büyük bölümünün kayıt dışı olduğunu hatırlatarak sorunları şöyle sıraladı: “Günlük iş yüküne bağlı olarak 100-150 km yol yapıyorlar. Çoğu sendikasız, iş kolları belirsiz, sigorta girişleri yok. İşyeri baskısı, iş yetiştirme kaygısıyla günde 14 saate kadar çalıştırılıyorlar.”

Akaryakıt zamlarıyla birlikte giderlerin yakıcı şekilde arttığına değinen Ağbaba “Aylık yakıt gideri son zamlarla minimum 4 bin ile 5 bin TL seviyesine çıkmış durumda. Bu zamlar sadece akaryakıt giderini değil; taşınan ürünün fiyatını da artıyor, tüketim de aynı ölçüde azalıyor. Bu zamların ne kadar süreceği belli değil; görünen o ki maliyetler her gün artmaya devam edecek” ifadelerini kullandı.

Motokuryelerin yüzde 75’inin borçlu olduğuna değinen Ağbaba “İstanbul Planlama Ajansı’nın araştırmasına göre evli ve çocuklu olan motokuryelerin borçluluk oranı yüzde 88. Sadece eşiyle birlikte yaşayanlarda bu oran yüzde 83. Ailesi yani anne, baba, kardeş ile yaşayanların borçluluk oranı da yüzde 71. Her 100 motokuryeden 75’inin borcu var. Çoğu kredisini ödemek için bu işi yapıyor” dedi. Haftada en az 30 motokurye kazası yaşandığını, her yıl en az 200 motokuryenin iş kazasında can verdiğini söyleyen Ağbaba şunları söyledi: “Motokuryelerin aralarında çocuk işçiler var, ehliyetsiz çalıştırılanlar var. Kazalarda hayatlarını kaybediyorlar. Bu insanlar kaza geçirdiğinde veya öldüğünde, ailelerinin neler yaşadığını bilen yok. İşyerlerine, firmalara herhangi bir yaptırım var mı, bilen yok” dedi.