Türkiye'de kuş gribi görülen illerin sayısı her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı, Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van'da beş kişide daha kuş gribi virüsü görüldüğünü açıklarken, Türkiye'de 3 kişinin öl

Türkiye'de kuş gribi görülen illerin sayısı her geçen gün artıyor. Sağlık Bakanlığı, Kastamonu, Çorum, Samsun ve Van'da beş kişide daha kuş gribi virüsü görüldüğünü açıklarken, Türkiye'de 3 kişinin öldüğü kuş gribine yakalanan hasta sayısı 12'ye, görülen il sayısı ise 17'ye yükseldi. 100 civarında şüphelinin tetkiki sürüyor. İstanbul'da da bir ölü tavukta hastalığa rastlanması üzerine kuş gribi alarmı verilen 3 bölgede karantina uygulamasına geçildi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Turan Buzgan, laboratuvar sonuçlarına göre Kastamonu'da 2, Çorum, Samsun ve Van’da 1’er hastada kuş gribi virüsü görüldüğünü söyledi. Ankara Numune Hastanesi Başhekimi Mahmut Koç da kuş gribi şüphesiyle hastaneye götürülen beş kişiden sadece Sincan'dan giden Mustafa Cankar'ın test sonucunun pozitif çıktığını belirtti. Böylece Ankara'da vaka sayısının 3 olduğu kesinleşti. Ankara Numune Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Mikrobiyoloji Klinik Şefi Doç. Dr. Hürrem Bodur, Cankar'ın, durumunun iyi olduğunu belirterek, "Vakamı z, muhtemelen virüsü sağlıklı taşıyor. Önümüzdeki 3-4 gün içinde hastalık ortaya çıkmadığı takdirde Cankar, bu durumu sağlıklı olarak atlatmış olacak. Bu da dünyada ilk vaka olacak'' diye konuştu. Aynı hastanede 8 çocuk daha gözlem altı nda tutuluyor. Bu arada kuş gribi nedeniyle 3 çoçuğunu kaybeden Koçyiğit ailesinin Van Yüzüncü Yıl Ünversitesi Hastanesin’nde tedavisi süren en küçük çocukları Hasan Ali Koçyiğit, tamamen iyileşerek taburcu edildi.

WHO: ÖNLEMLER YETERSİZ KALDI
Dünya Sağlık Örgütü, kuş gribi vakalarının artışını önlemlerin yetersizliğine bağlayarak, Türkiye’de toplam 50 kişiye virüsün bulaşmış olabileceğini açıkladı. “Ancak virüsün insandan insana bulaşabileceğ ini gösteren yeni bir işaret yok” diyen Dünya Sağlık Örgütü yetkilisi Alman Klaus Stöhr, Türkiye’de salgının, kanatlı hayvanlar arasında yayıldığını söyledi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ ise WHO yetkilisinin Türkiye’de kuş gribi ile ilgili sağlık önlemlerinin geciktiği yönündeki açıklamalarına "Dünya Sağlık Örgütü yetkilileri burada gerekli açıklamaları yaptılar. Çok açık ve net biçimde açıklık politikalarımız ve meseleye intikalimiz konusunda bizi takdir ettiklerini bildirdiler" dedi. Bu arada Dünya Sağlık Örgütü’nün Rusya’dan Türkiye’ye uzman göndermesini istediği bildirildi. Rusya sağlık yetkilileri, WHO’nun bu yöndeki isteğini inceliyor. Sağlık Dairesi Başkanı Gennadi Onişçenko, "Öyle tahmin ediyorum, en kısa sürede Türkiye’ye birkaç uzman göndeririz" dedi.

17 İLDE KUŞ GRİBİ TESPİT EDİLDİ
Kuş gribi tespit edilen illerin sayısı 17’ye yükseldi. Son olarak Muş, Kastamonu, Çorum ve Samsun'da da kuş gribi virüsü tespit edildi. Yılbaşından bu yana kuş gribi virüsü tespit edilen iller şunlar: Muş, Zonguldak, Yozgat, Bursa, Ankara, Şanlı urfa, Erzurum, Erzincan, Bitlis, Iğdır, Ardahan, Ağrı, Kastamonu, Çorum, Samsun, Van ve İstanbul.

Bakana protesto VAN'da kuş gribi şüphesiyle tedavi gören hastaları ziyaret eden Bakan Recep Akdağ, Doğubayazıt'a geçerek Koçyiğit ailesini de ziyaret etti. İlçede bazı vatandaşların protestosu ile karşılaşan Akdağ, Ağrı'nın Diyadin İlçesi Atadamı Köyü muhtarı Seyit Öztürk’ün de tepkisiyle karşılaştı. Ağrı milletvekillerinin ilgisizliğinden şikayet eden Öztürk, bölgeye Avrupa'dan dahi geldiklerini ancak Sağlık Bakanı'nın ziyaret için geç kaldığını söyledi. Öztürk, Bakan Akdağ'a "hangi yüzle geliyorsun, doktor yok, hastaneye yok" dedi. Kuş gribi nedeniyle üç çocuğunu kaybeden anne Marifet Koçyiğit ise ölümlerin nedenini geç teşhis olduğunu söyledi.

ESP’den Sağlık Bakanlığı önüne çiğ tavuk
EZİLENLERİN Sosyalist Platformu (ESP), kuş gribi hastalığından dolayı yaşanan ölümlerden devleti sorumlu tuttu. Sağlık Bakanlığı yapılan basın açıklamasında "İlk virüs Manyas’ta tespit edildiğinde, ‘tavuk sektörü sekteye uğruyor’ ‘abartacak bir şey yok’ diyerek gereken önlemleri almayan devlet yetkilileri, kurban bayramı arifesinde adeta emekçilere kurbanlık muamelesi yapmıştır'' dedi. Tüm sorumluların istifa etmesini isteyen eylemciler Sağlık Bakanlığı’nın önüne çiğ tavuk bıraktılar. Özlem Zorcan Ankara

SON GELİŞMELER
* Denizli’nin İlbadi Mahallesi Mehmet Gazi Caddesi'ndeki çöp konteynerinde ölü tavuklar görüldü. Bölgeye giden Tarım İl Müdürlüğü ekipleri konteynerlara bırakılan 6 ölü tavuk buldular. Dezenfekte amacıyla çöp konteyneri ve çevresi ilaçlandı. Tavuklar incelenmek üzere İzmir Bornova Zirai Araştırma Enstitüsü'ne gönderildi.

* Muş merkeze bağlı Kırköy beldesi ve Harman Köy ile Malazgirt ilçesi merkezinde ölen kanatlı hayvanlardan alınan numunelerde kuş gribi tespit edildi.

* Erzurum, Şanlıurfa, Eskişehir, Diyarbakır ve Sivas'ta 39 kişi şüphe üzerine hastanelerde.

* Ankara'nın Beypazarı İlçesi'nde 2 yaban ördeğinde kuş gribi tespit edilmesinin ardından bu bölgede etkin bir çalı şma başlatıldı. Kayabükü ve Köşebükü köyleri ile İğdelidere Mezrası karantina altına atında. İlde 415 kanatlı hayvan itlaf edildi.

* Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı, bakanlık mensuplarının tüm izinlerini hastalık geçinceye kadar kaldırdı. Bakan, “Tüm tarım teşkilatı mensupları 24 saat esasına göre, kendilerine gelen ihbarları değerlendirmek ve gereken önlemleri anında uygulamak üzere görev başında olacak” dedi.

* Bitlis'in Güroymak İlçesi'ne bağlı Değirmen Köyü'nde yaşayan Kardaş ve Onay ailelerinden 13 kişi, kuş gribi şüphesiyle Tatvan Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı.

* Sungurlu İlçesi’ne bağlı Çayyaka Köyü’nde rahatsızlanan ve kuş gribi teşhisi konulan 5 yaşındaki Mürşit Üyecıdır, Çankırı Devlet Hastanesi’nde tedavi altına alınırken, aynı ilçenin Hacıosman köyünde de Selahattin Kıyak (25), kuş gribi şüphesiyle Çorum Devlet Hastanesi'ne sevk edildi.

* Ağrı, Iğdır ve Van başta olmak üzere kuş gribi hastalığı görülen birçok ilde hayvan itlafı devam ediyor.

İstanbul’da karantina
İstanbul'da Gaziosmanpaşa-Cebeci Mahallesi ve Küçükçekmece-Ziya Gökalp Mahallesi’nin 3 km yarıçapındaki alan ile Esenler 'kontrol bölgesi' ilan edildi, karantina tedbirleri uygulanacak. İl Hayvan Sağlık Kurulu toplantısı sonrası bir açıklama yapan İstanbul Valisi Muammer Güler, karantina önlemlerinin yanı sıra açıkta kanatlı hayvan ve yumurta satışının da il genelinde yasaklandığını belirtti. Entegre tesisler bu uygulamanın dışında tutulacak.

Kentte ayrıca Bayrampaşa, Bağcılar, Avcılar, Bahçelievler, Eyüp ve Güngören ilçelerinin 7 km çapındaki alan, baraj gölleri ve su havzalarının çevresi de 'gözetim bölgesi' ilan edildi. Vali Güler, 'kontrol bölgesi' ilan edilen noktalarda mecburi itlaf yapılacağını, 'gözetim bölgeleri'nin ise takipte tutulacağını ve şüpheli hayvanları n itlaf edileceğini bildirdi.

Güler, itlaf sırasında 'çirkin görüntüler'den kaçınılacağının altını çizerek, “İtlaf yapılacak bölgelerde kesinlikle kümes hayvanlarına dokunmamalarını istiyoruz. Kümeslerini kapalı tutarak, gelecek ekipleri beklemelerini tavsiye ediyoruz" dedi.

Vali Muammer Güler, İstanbul’da Gaziosmanpaşa'da bir tavukta kuş gribi virüsü görüldüğünü ancak insanlarda kesinleşmiş vaka olmadığını bildirdi. Şu ana kadar Gaziosmanpaşa'da iki, Küçükçekmece'de dördü ölü biri canlı toplam yedi tavuktan numune alınarak yapılan ön tespitlerde sonuçların pozitif çıktığını söyleyen Güler, tahlil sonuçlarından birinin kesinleştiğ ini ve kuş gribine işaret ettiğini vurguladı.

23 KİŞİ TEDAVİ ALTINDA

İstanbul’da şu ana kadar kuş gribi şüphesiyle 61 vatandaş hastanelere müracaat etti bunlardan 31'inin ayakta tedavi edilirken, 13'ü çocuk 23 hastanın ise çeşitli hastanelerde tedavileri sürüyor. Hastalardan 10'u için laboratuvar tetkikine gerek görüldüğü, bu kişiler arasında Ağrı'nın Patnos ilçesinde kestikleri tavuğu yiyen 3 kişinin de bulunduğu belirtiliyor.

İstanbul’daki yedi eğitim hastanesinin enfeksiyon bölümleri uzmanlar nezaretinde olası vakalar için hazır tutuluyor.

Açıkta kanatlı hayvan beslemek yasaklanıyor
TARIM ve Köyişleri Bakanlığı ilgili yasal mevzuat çerçevesinde açıkta kanatlı beslenmemesi için Bakanlar Kurulu'na teklif sunmaya hazırlanıyor. Yetkililer, hane halkı tüketimi için bahçelerde beslenen kümes hayvanları da dahil olmak üzere, açıkta kanatlı hayvan besiciliği durdurulmadan kuş gribi hastalığı nın önüne geçilemeyeceğini vurgularken, söz konusu yasağın şart olduğunu söylediler.

BATI BASININDA KUŞ GRİBİ: Hükümete sert eleştiri
KUŞ gribi olayı Batı basınında geniş yer işgal etmeyi sürdürüyor. Türkiye'de durumun kötüleşmesinin diğer ülkeleri kaygılandırdığı nı belirten gazeteler, kuş gribi ile mücadelenin geç başladığını, hükümetin krizi yönetemediğini, muhalefetten, doğudaki seçilmişlerden ve doktorlardan sert eleştirilerin geldiğini yazdı.

NEW YORK TIMES: »Gazete, Türkiye’de kuş gribinin çok kısa sürede bu kadar hızla yayılmasının, hastalığı n uzun süredir Doğu Anadolu’da yayıldığı ancak bildirilmediği ya da anlaşılmadığı izlenimi verdiğini yazdı. BM Gıda ve Tarım Örgütü FAO yetkilisi Juan Lubroth’u kaynak gösteren gazete, hastalığın muhtemelen ekim-kasım ayından beri Doğu Anadolu’da yayıldığını kaydetti. Lubroth ‘Olay hızla gelişiyor ancak salgının ne kadar yaygın olduğunu bilemiyoruz. Anlaşılan hastalık bir süredir vardı’ dedi. Uzmanlara göre, Türkiye ekim ayında Manyas’taki salgına karşı hemen önlem alırken, Doğu’da aynı etkinlik gösterilmedi.

LİBERATİON: »Fransız Liberation, ''paniğin'' Türkleri etkilemeye başladığını kaydederek kuş gribinin göründüğü yerlerin sayısı artıkça ve Batı' ya yöneldikçe kamuoyundaki kaygının yoğunlaştığını yazdı. Kuş gribi ile mücadelenin geç başlandığını savunan gazete, ''Erdoğan hükümetinin krizi yönetmedeki kabiliyetsizliği, sol muhalefetten, doğudaki seçilmişlerden ve tıp derneklerinden şiddetli eleştirilere yol açtı'' ifadesini kullandı.

FİGARO: »Diğer büyük Fransız gazetesi Le Figaro ise, ''Virüs, Batı'ya yayılıyor. Hastaların sayısı artı yor'' diye yazdı. Buna karşın, virüste mutasyon olmadığını belirten gazete, ''Türkiye'deki durumun kötüleşmesi, diğer ülkelerde kaygı yarattı'' ifadesini kullandı.

TELEGRAPH: »İngiliz Daily Telegraph gazetesi ise, ''Kuş gribinin öldürücü türü Avrupa kapısında'' başlıklı haberinde Türkiye'de ''panik''in yayı lmaya başladığını, Ankara'da ortaya çıkan vakaların hastalığın Batı'ya yayılmasında ''dramatik'' yeni bir aşama oluşturduğunu öne sürdü.

WASHINGTON POST: »ABD'nin büyük gazetelerinden Washington Post da, kuş gribinin Batı'ya doğru yayı lmaya başladığına dikkat çekti.

GUARDIAN: »İngiliz The Guardian da, kuş gribinin Ankara'daki vakalarla Avrupa'ya doğru önemli bir adım attığına dikkat çekti. Gazete Doğubeyazı t'ta halkın ise, yetkilileri yavaş davranmakla suçladığını yazdı.

ABC: »İspanyol ABC gazetesi de, uzmanların Türkiye'de 50 kadar kişinin hasta olabileceğini hesapladıklarını belirtti.

CHP heyeti Doğubayazıt’ta
CHP'li 3 milletvekili, Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde incelemede bulundu. Muğla Milletvekili Ali Aslan başkanlığındaki 3 kişilik CHP heyeti, ilk olarak Devlet Hastanesi'nde incelemelerde bulundu. Aslan, hastane çıkışında yaptığı açıklamada, kuş gribi vakasının daha önce Balıkesir'in Manyas İlçesi'nde görüldüğünü anımsatarak, o zaman konuyla ilgili bir rapor hazırlayarak önlemler alınması konusunu gündeme getirdiklerini belirtti. ''Buradaki olayın fotoğrafını çekmeye çalışıyoruz'' diyen Aslan, incelemelerin ardından 3 çocuğunu kuş gribi nedeniyle kaybeden Koçyiğit ailesini ziyaret etti. CHP heyeti, bayram sonrası Meclis’i olağanüstü toplantıya çağıracaklarını da açıkladı.