Rusya, liman kenti Mariupol’ün ele geçirildiğini açıkladı. Kiev yönetimi "Mariupol için koşulsuz müzakereye hazırız" dedi. Kremlin, “Kuş uçurtmayın” vurgusu yaptı.

Kuş uçmasın

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin 57’nci günü geride kalırken Kremlin, Kırım ve Donbass arasındaki kara bağlantısını sağlaması açısından stratejik öneme sahip Mariupol’de kontrol sağlandığını duyurdu. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, liman kenti Mariupol’de kontrolü ele geçirdiklerini açıklayarak Ukraynalı askerlerin bulunduğu fabrikaya baskın yapılmayacağını duyurdu. Putin, teslim olan tüm Ukraynalı askerlerin can güvenliğinin sağlanacağını ve saygılı bir muamele göreceklerini söyledi.

ŞOYGU’YA TEBRİK

Devlet Başkanı Putin, söz konusu gelişmeler kapsamında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu’yu tebrik etti. Savunma Bakanı Sergey Şoygu da Putin'le yaptığı görüşmede 142 bin 711 sivili Mariupol kentinden tahliye ettiklerini ve ordunun Azovstal fabrikasını 3-4 günde ele geçirebileceğini söyledi. Kremlin de, “Bölgeyi tamamen ablukaya alarak kuş dahi uçurtmayın” dedi.

KOŞULSUZ MÜZAKERE

Daha önce Kremlin’in teslim olun çağrılarına Ukrayna askeri sonuna kadar savaşacak açıklamalarında bulunan Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk da yaptığı açıklamayla işgali onayladı. Veresçuk, Azovstal demir çelik fabrikasındaki sivillerin acilen bölgeden tahliye edilmesi gerektiğini belirtti.

Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, “Herhangi bir koşul olmadan Rus tarafıyla Mariupol’de 'özel müzakere turu' düzenlemeye hazırız.