Kuşadası Tariş Dayanışması, Tariş’in eski arazisi ile ilgili forum düzenledi. Foruma katılan Kuşadalıların ortak talebi yeşil alan olarak öne çıkarken, “Tariş eski arazisinin tamamıpark olmalıdır” denildi

Kuşadalılar “Tariş eski arazisinin tamamı park olsun”

BirGün AYDIN

Tariş'in Kuşadası'ndaki arazisinin 2016 yılında Aydın Büyükşehir Belediyesi’ne satılması ile başlayan “Tariş arazisinde ne yapılmalı?” tartışması, Kuşadası Tariş Dayanışması’nın düzenlediği forumda tartışıldı.

Kuşadalıların bu alanın yeşil alan olarak kullanılması 1997’den bu yana mücadele ettiğini vurgulayan Kuşadası Tariş Dayanışması tarafından, Belediye Düğün Salonu’nda düzenlenen “Tariş’i Tartışıyoruz” başlıklı foruma geniş katılım sağlandı. Foruma konuşmacı olarak, 9 Eylül Üniversitesi’nden Öğretim Görevlisi Dr. Tolga Çilingir, Eski İzmir Mimarlar Odası Şube Başkanı Hasan Topal, İzmir Şehir Plancıları Odası YK Üyesi Zeynep Bıyık ve Mimarlar Odası Kuşadası Baştemsilcisi Ümit Acar katıldı.

Belediye, “fırtına” koparıldığını düşünüyor
Kolaylaştırıcılığını İzmir Şehir Plancıları Odası YK Üyesi Zeynep Bıyık’ın yaptığı forumun açılış konuşmasını Şenol Eskin yaptı. Kuşadası Tariş Yürütmesi Üyesi Eskin, “İtalyan Zeytinyağı Fabrikası” döneminden günümüze Tariş arsası tarihini ve ihale dönemlerini aktardı.

Zeynep Bıyık , Aydın Büyükşehir Sekreteri ile İzmir Şehir Plancıları Odası olarak yaptıkları görüşmeyi aktardı. Bıyık, görüşmede “Oluşum gereksiz fırtına koparıyor. Biz bu arsanın arka tarafında 300 metrekare tabanlı bir yapı yapacağız, oraya da Denizlik büromuzu koyacağız ve kiradan kurtulacağız. Geri kalan alanda hiçbir inşaat yapmadan buranın altına otopark yapıp, üstüne park ve açık alan yapacağız” dediğini belirtti. Bıyık, “Kuşadası’ndaki oluşumla görüşmek istemelerine rağmen, oluşumun görüşmek istemediğini, daha önceleri hiçbir şeye tepki vermeyen bu kesimin Tariş arsasında fırtına koparmak istemelerini anlayamadıklarını, oluşturulmakta olan projenin de şu aşamada kimseye verilemeyeceğini” denildiğini de ekledi.

kusadalilar-taris-eski-arazisinin-tamami-park-olsun-457582-1.

Belediye ne yapacağını açıklamalı
Daha sonra söz alan 9 Eylül Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Tolga Çilingir, Kuşadası’nı iyi bildiğini belirterek şunları söyledi:

“Kent turizmin gelişiminden bu yana kötü bir kentleşme yaşadı ve bu devam ediyor. Bundan dolayı kentin en önemli alanındaki Tariş arsasına dikkatlerin çekilmesi gayet doğal. Aydın Büyükşehir yönetimi burada ne yapmak istediği üzerine doğru bir bilgilendirme yapmadığı açık ve krizi iyi yönetemiyor. Sürecin tüm aktörlerle şeffaf ve katılımcı biçimde yürütülmesi gerekir. Kentin gereksinimlerini ortaya koyarak bu alanda bütüncül bir çalışma yapmak gerekir. 2005 yılında biz Kuşadası Belediyesi’nin çağrısıyla bu çevre için birçok proje geliştirmiştik. Tariş alanının kente en yararlı şekilde nasıl kullanılması gerektiği üzerine ciddi bir çalışma yapmak gerekir. Tariş, yanındaki eski futbol sahası ile birlikte değerlendirilmelidir.”

Bütüncül bir proje yapılmalı
Mimarlar Odası Kuşadası Baştemsilcisi Ümit Acar ise daha önceki belediye yönetimlerine sahil ve Tariş alanı ile ilgili proje sunduklarını belirterek, “Lokal planlama yerine kentin geneli göz önüne alınarak liman ve marina arasında bir çalışma yapılmalı diyoruz. Kurumlar arasındaki diyalog sorunu Kuşadası’na zarar vermektedir. Sahildeki düzenlemede trafik sorunu da düşünmek zorunluluktur. Eski futbol sahası ve Tariş’i bütüncül gören bir proje ortaya konulmalıdır” dedi.

Son sözü alan İzmir Mimarlar Odası eski Şube Başkanı Hasan Topal, Tariş arazisinin kıyı ile ilişkisini koparmadan, sahil alanı bütüncül olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Halkın talebi: “Tariş arsası park olsun”
Foruma katılanlar ise konuşmacılara teşekkür ettikten sonra kendi fikirlerini şu şekilde paylaştı: “Kuşadası’nda Kongre Merkezi’nden Yılancı Burnu’na doğru sahil düzenleme planı yapılmalıdır. Tariş mutlaka park olarak değerlendirilmelidir. Konuyu; kentteki RES, GES, JES, Tariş, sahil düzenlemesi, eski futbol sahası vb ile birlikte kavramak için ortak bir tartışma yolu bulmalıyız. Bunun için de Kuşadası Kent Dayanışması, Halk Meclisi vb bir oluşum yaratmalıyız. Tariş alanındaki eski yapılar zeytinyağı müzesi olsun. Sahil ise tamamen trafiğe kapatılsın ve Tariş arsası tüm olarak park olsun. Birlikte, diyalog ve katılım ile sorunu çözelim ve kentimize soluk alacağımız bir yeşil alan kazandıralım.”