Ege Denizi’nde geçen yıl yaşanan depremden Kuşadası da etkilendi. Kuşadası Terbaş Sitesi sakinleri ağır hasarlı evlerini 8 ay önce boşaltmalarına rağmen ne yıkabiliyorlar, ne de yerine yenisini yapabiliyorlar.

Kuşadası’nda depremzedeler ortada kaldı: Deprem emeklilik hayallerini bitirdi

Berkay SAĞOL

İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında geçen yıl 30 Ekim’de meydana gelen 6,9 büyüklüğündeki depremden en çok etkilenen yerlerden biri de Aydın’ın Kuşadası ilçesi oldu. Kuşadası Belediyesi’ne 386 hasar başvurusu yapılırken, hasarlı binalardan bazıları boşaltıldı. Bunlardan biri de Kuşadası Kadınlar Denizi mevkiinde yer alan Terbaş Sitesi. Toplam 90 daireli sitenin 55 dairesi depremden sonra boşaltıldı.

Site sakinlerinden Sevgi Yalçınkaya, “Depremin hemen sonrasında evimize çıkmamız için kâğıt gönderdiler ve çıkmazsak sorumluluğun bize ait olduğunu söylediler. Biz de korkudan binadan çıktık. Bütün duvarlarda çatlaklar vardı ve fayanslar patlamıştı. Biz evi tahliye ettikten sonra hırsızlar gelip bütün sağlam eşyalarımızı çalmışlar. Ben eve tadilat yaptırmıştım, 10 gün sonra deprem oldu ve bütün emeğim boşa gitti. Ben emekliyim ve Kuşadası’nda evler pahalı olduğu için Güzelçamlı’da daha uygun fiyata bir daireye taşındım” dedi.

Hâlâ kredi borcunun olduğunu söyleyen Ahmet Alınbirek de, “Evimi tadilat yaptırırken depreme yakalandım. Halihazırda kredi borcum var ve şu anda kiraya çıktım. Taşınma yardımı ve kira yardımı alamadım. Sadece DASK itirazlarımdan sonra 100 bin TL civarı bir ödeme yaptı. Ama evim yıkıldığı halde DASK poliçemi yenilemeye devam ediyor. Ev kalmadı ki neyini yeniliyorlar? Evi boşalttıktan sonra hırsız girip kalan eşyaları almış. Ben de konut sigortasına güvenerek ekspertiz çağırdım, tutanak tutturdum. Ancak kamu kararıyla evimi boşalttıktan sonra hırsızlık olduğu için bana ödeme yapılmadı” diye konuştu.

YARDIM ALAMAMAK DEPREMDEN DAHA SARSICI OLDU

Evinin kredi taksiti bittikten 3 gün sonra deprem olduğunu söyleyen Aysun Çoruk ise, “Depremden sonra ev bulamadık ve annemizin yanına yerleştik. Daha sonra DASK ve sigortadan destek alabilir miyiz acaba diye düşündük. DASK ‘eviniz deprem yürürlüğüne uygun olmadığı için dosyanız kapanmıştır’ dedi. DASK bize ‘eve giremeyiz yapabileceğimiz bir şey yok yasal haklarınızı kullanın’ dedi sonrasında biz mahkemeye başvurduk ve kararı bekliyoruz. Bu süreçte hiçbir yerden yardım alamadık. Yıllar boyunca ödediğimiz deprem sigortalarının sonuçsuz kalması bizim için depremden daha sarsıcı oldu. Kimse bize dönüp bakmadı, yardım etmedi. Biz kendi çabalarımızla bir şeyler yapmaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Site yöneticilerinden Kazım Yarız da, “Bu sitede şu anda bir karışıklık var arıyoruz, soruyoruz hiç kimse bize doğru düzgün bir şey söylemiyor. Bize sizin binanızı aynı yere tekrar yapabiliriz diyorlar veya başka bir yerde değerlendirilebilir diyorlar ama 8 aydır kimse hiçbir şey yapmıyor. Bu sitenin çoğu emekli ve kentsel dönüşümün maliyetini karşılayamayacak insanlar. Bu konuda destek bekliyoruz. Yıkalım desek yıkamıyoruz yapalım desek müteahhite veremiyoruz ne yapacağımızı bilemez haldeyiz. Ben de Çorumluyum ve emekli olduktan sonra İzmir’e yerleştim. Tek yatırımım bu evdi ve kentsel dönüşüm maliyetlerini ödemem mümkün değil” dedi.

HÂLÂ ÖDEME ALAMADIM

Site yöneticilerinden Güldoğdu Akgün ise, şunları söyledi: “8 ay geçti hâlâ DASK’tan ödeme bekliyorum. DASK poliçem hâlâ evi satın aldığım kişinin üzerinde göründüğü için DASK’ın onu aradığını ve o da ‘ev benim değil’ dediği için dosyanın kapandığını öğrendim. Tekrar başvurdum ancak henüz geri dönüş alamadım. Belediye başkanıyla görüştük kendisinin de konuyla ilgili girişimleri var fakat yasal düzenlemelerin beklendiğini söyledi. Bizim sitemiz için ada bazlı ve parsel bazlı imar değişikliğine ihtiyaç bulunuyor, burada 5 blok var ve 2 blok hasar almadı. Dolayısıyla bizim kentsel dönüşüme gitmemiz için onlardan da imza almamız lazım. Bu durumda evleri hasar görmeyenler imza atmaya yanaşmıyor. Bizler de bundan dolayı çıkmaza girmiş durumdayız. Bizler ada bazlı ve parsel bazlı imar değişikliğiyle, imarda bir kat artışı ve sıfır faizli kredi talebinde bulunuyoruz. İnşaat şirketleri acımasız davranıyor ve hak kaybına uğrama ihtimalimiz çok yüksek. Müteahhitler bu durumu fırsat olarak görüyorlar.”

Emekli olan 73 yaşındaki Ayşe Kadem de şunları dile getirdi: “Benim oğlum özel gereksinimi olan engelli. O burada denizi görsün diye emekli olduğumuzda bu evi aldık. Yurtdışında çalışıp emekli olduğum için ben kredi taksitini ödeyebilirim ancak bu sitedekilerin çoğu bu maliyetleri karşılayabilecek durumda değil. Biz bu belirsizliğin bir an önce ortadan kalkmasını ve evlerimizin tekrar yapılmasını talep ediyoruz. Evimi geri istiyorum.”