Kuşadası Kent Konseyi Ekoloji Tarım ve Çevre Meclisi tarafından Dünya Gıda Günü nedeniyle  "Belediyeler, Gıda Egemenliği ve Küçük Aile Tarımı" başlıklı bir panel düzenlendi

Kuşadası'nda gıda egemenliği ve küçük aile tarımı tartışıldı

BİRGÜN İZMİR

Kuşadası Kent Konseyi Ekoloji Tarım ve Çevre Meclisi tarafından Dünya Gıda Günü nedeniyle "Belediyeler, Gıda Egemenliği ve Küçük Aile Tarımı" başlıklı bir panel düzenlendi.

Kuşadası Erkan Yücel Sanat Merkezi'nde, dün düzenlenen panelin moderatörlüğü Ekoloji Tarım ve Çevre Meclisi başkanı Nihat Fırat yaparken, Ege Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümünden emekli Prof. Tayfun Özkaya ve Üzüm-Sen Genel başkanı Adnan Çobanoğlu da konuşmacı olarak katıldı.

Panelistlerden önce söz alan Kuşadası Belediye Meclis üyesi Gürol Turhan, Dünya Gıda Günü'nü önemsediklerini sağlıklı gıda üretimi için belediye olarak ellerinden gelen katkıyı sunacaklarını, köylülerin ekolojik olarak üretecekleri ürünleri sergileyecekleri üretici pazarı kurduklarını ve bir hafta sonra açılışını yapacaklarını söyledi.

'YAPACAK BİR ŞEY YOK ANLAYIŞI DOĞRU DEĞİL'

Endüstriyel Tarım ve Endüstriyel Gıda Sisteminin dünyada ve ülkemizde yarattığı tahribata değinen Prof. Tayfun Özkaya, sağlıklı bir gıda üretebilmek için agro ekolojik tarım modelinin sürdürülmesi gerektiğini ifade etti.

Özkaya, üretici ve tüketicilerin birlikte örgütlenmesi gerektiğini, tüketici kooperatifleri ve tüketici grupları oluşturarak agro ekolojik aile tarımına destek olunabileceğini anlattı.

" Yapacak bir şey yok " anlayışının doğru olmadığını kaydeden Özkaya, her zaman yapılacak bir şeylerin olduğunu, önemli olanın bu doğrultuda küçük ama somut adımlar atmak olduğunu sözlerine ekledi.

Adnan Çobanoğlu ise, Endüstriyel Gıda Sistemine karşı, halkın gıda sistemini kurmanın önemini vurguladı. Dünya ölçeğinde Çiftçilerin küresel örgütü olan LA VIA CAMPASİNA ' nın yürüttüğü mücadeleye de değinen Çobanoğlu, üretici ve tüketicilerin de birlikte mücadelesi ile gıda egemenliği mücadelesinin başarıya ulaşabileceğini vurguladı. Panelistlerin konuşmalarının ardından çevre köylerin muhtarları ve üreticileri ve GERÇED ' in kurucularından Dr. Metin Aydın söz aldı. Üreticilerin her gün yoksullaştığı, merkezi idarenin politikalarının altında ezildikleri koşullarda, yerel yönetimler tarafından üretim ve tüketime daha fazla katkı verilmesi gerektiği kaydedildi.

Dr. Metin Aydın da tarım arazilerinin korunmasında yerel yönetimlerin sorumluluklarının olduğunu belirtti.

kusadasi-nda-gida-egemenligi-ve-kucuk-aile-tarimi-tartisildi-638900-1.