Kuşadası'nda köylüler kazandı

Serap DALKILIÇ

Kuşadası Yaylaköy'de Tüllüoğlu Dağı bölgesindeki taş ocağının genişletme talebi için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararı iptal edildi. Aydın 2. İdari Mahkemesi, Kirazlı Köyü Sulama Kooperatifi, Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği, Eko Sistem Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) ile köylüler Nihat Fırat ve Hüseyin Özdemir tarafından açılan davayı sonuçlandırarak işletmenin talebinin reddine karar verdi.

Kararın gerekçesinde, “Proje alanları zeytinlik alan içerisinde kaldığı, çevresindeki 3 kilometrelik alan içinde yoğun olarak zeytinlik alanların bulunduğu, kalker madeni ocağının ve kırma eleme tesisinin işletilmesi nedeniyle ortaya çıkacak olan tozun zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak nitelikte olduğu, su kaynaklarına ve faunaya zarar vereceği, orman bitki örtüsünde erozyona sebep olacağı” ifadelerine yer verildi.


Davacılardan Kirazlı Köyü Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Nihat Fırat, " Uzun zamandır, birinci sınıf tarım arazisine sahip Kirazlı Köyü’nde, Ro- Ro yol yapımı, taş ocağı açılması, kömür madeni işletmesi kurulması, yeraltı su havzasının bilinçsizce kullanılmasına karşı ciddi mücadeleler verilmiş ve bütün bunların gerçekleşmesi engellenmişti. Böylece, tarım arazileri korunmuş ve üstünde organik tarım yapılmaya başlanmıştı. İlk açılmak istendiğinde, Kirazlı köylülerinin karşı çıkmasıyla Kirazlı'dan Yayla köy sınırları içine kaydırılan söz konusu taşocağı işletmesi, etrafı zeytinlik ve bağlarla kaplı, biyolojik çeşit açısından oldukça zengin bir makilik alanı yok etti. Mahkeme hem 2016 hem de 2019 yılı için verilen “ÇED Gerekli Değildir” kararını reddetti. Bir kez daha köylüler ve yaşam alanı savunucuları kazandı" dedi.