Kuşadası Belediyesi’nin aldığı kararla cemevini resmen ibadet yeri statüsüne kavuşturduğunu söyleyen yazar Turan Eser, bunun yaygınlaştırılmasını istedi…

Kuşadası Belediyesi’nin meclis üyelerinin oybirliği ile Kuşadası Cemevi’ni resmen ibadet yeri statüsüne kavuşturduğunu bildiren Araştırmacı Yazar Turan Eser, “Kuşadası’nda mümkün olan uygulama tüm Türkiye’de neden olmasın?” diye sordu.

Söz konusu gelişmenin Kuşadası’nda örgütlü Alevilerin yıllardır sürdürdüğü çabalar sonucu oluştuğunu belirten Eser, “Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyon Başkanı Turgut Öker ve ben Kuşadası Belediye Başkanı Fuat Akdoğan’a ve CHP Kuşadası İlçe Başkanı M. Esat Altungün’e ‘bu ayıbın el birliğiyle temizlenmesi’ gerektiği çağrısında bulunmuş, Kuşadası"nda  inşaat halinde olan Cemevi’nin en kısa zamanda bitirilmesi ve yasal statüye kavuşturulması için söz istemiştik” diye konuştu.

Eser, “ ‘Aleviler diyalogdan kaçıyor’ diye yaygara koparan, siyasal İslamcı liberal yazarların aksine, Alevilerin, sorunlarına çözüm niyetiyle yaklaşanlardan uzak durmadığı bir kez daha kanıtlanmıştır” dedi.

 

"EVRENSEL İLKELERLE OLUYOR"

Resmi din fetvasına değil, din, vicdan ve inanç özgürlüğünün hukuksal olarak güvence altına alınmış evrensel ilkelerine sığınınca doğru işler yapılabildiğini belirten Eser, şunları kaydetti:

“Cemevleri konusunda devletin inkarcı ve Sünni inanca dayalı tavrı halen egemen durumdadır. Hükümetin sıkça dile getirdiği ‘özgürlükçü’ açıklamalarda Alevilerin kimliklerini özgürce yaşama hakkı yer almamaktadır. Türkiye"de genel politik yaklaşım cemevlerinin inanç merkezi olarak kabul edilmesine soğuk bakarken, Kuşadası"nda mümkün oldu. Türkiye Büyük Milleti Meclisi, Kuşadası Belediyesinin 13 meclis üyesi ve başkanı kadar cesaret gösterip, din, vicdan ve inanç özgürlüğü için, hukukun ve insan haklarının evrensel değerlerine, ilkelerine sığınsalar ne eksilir?”

 

"ALEVİLER ÖZGÜR DEĞİL"

Alevilerin kendi inanç ve ibadetlerini yaşama konusunda özgür olmadıklarını vurgulayan Eser, şöyle konuştu:

“Aleviliğin bir inanç ve cemevlerinin de inanç merkezi olarak kabul edilmesi, Alevilerin yıllardır ısrarla dile getirdiği taleplerinden biridir. Bu talep ‘Avrupa Birliği İlerleme Raporları’nın da konusu haline geldi. Siyasi iktidarlar ise Alevilerin inanç merkezlerini kabul etmemekte ve daha ileri giderek, Alevileri rencide eden açıklamalar yapmaktadırlar. AKP Hükümeti’nin birçok Milletvekili, Bakanı ve hatta Başbakanı "Cemevi caminin karşısına konulamaz!", "Cemevi cümbüş evidir" ya da "Cemevi kültür evidir" diyebilmekte”

ÖZLEM ZORCAN ANKARA