Kuşaktan kuşağa edebiyat

BURCU CANSU

Ankaralı kitapseverlerin merakla beklediği 2’nci Çankaya Kitap Buluşması görkemli bir açılış töreninin ardından Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde başladı. 22 Aralık’a kadar devam edecek olan kitap buluşmasında, imza ve söyleşi ile onlarca yazar Ankaralı sanatseverlerle buluşacak

TAKSAV açılış panelinde “Kuşaktan Kuşağa Edebiyat” konusu ele alındı. Panelde, Latife Tekin, Gürsel Korat, Pelin Buzluk, Melike Uzun, Fadime Uslu, Selçuk Candansayar sanatseverlerle buluştu.

Söyleşide moderatörlüğü TAKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Candansayar üstlendi. İlk sözü alan Gürsel Korat, kuşaklar arası denilen sorunun dil ile ilgili olduğunu belirterek, “2000’li yıllardan itibaren iki kuşağı birleştiren bir şey doğdu. Başlı başına bir edebi algı başladı. Bu bir toplumsal dönüşümün habercisidir” dedi.

Pelin Buzluk, edebiyatın anlatmaktan yazmaya geçme üzerinde kafa yorduğunu söyleyerek, kuşaklar arasındaki farkın yazarlarda anlatmaktan yazmaya, okurlarda da dinlemekten okumaya doğru bir evrimin gerçekleştiğini dile getirdi. Buzluk, okurun katılımını şart koşan metinlerin arttığını kaydetti. Melike Uzun, edebiyat ile iç içe olmanın geçmişte yazılanları okuma ile başladığını söylerken, “Geçmişten aldığımız bir hediye olarak başlıyor” dedi.

Fuarın “onur yazarı” Latife Tekin de “Yeni bir kuşak geliyor ve eski kuşak haline geldik. Biz artık yaşlı kuşağız. İlk bunu hissetmeye başladığımda ürperiyordum. Yaşar Kemal’i kaybetmemizle birlikte üzerime böyle bir duygu çöktü. Gelmekte olduğunu hissettiğim bir yeni kuşak var. Kadın kuşağı geliyor. Toplumsal meseleler bizim odağımızda iken yeni kuşak ilişkiler üzerine yazıyor. Edebiyatta tekrar ailenin içine düşülmesi beni mutsuz ediyor. Hem aile hem de her tür ilişki üzerine yazılıyor. Bu yeni kuşağın ayırt edici özelliği gibi görünüyor” diye konuştu.

Fadime Uslu da, "Bizim edebiyatımız kuşaklar üzerinden değil dönemler üzerinden değişiyor. Yıllar sonra da güncel olacak eserler var. Latife Tekin'in tespitlerine katılıyorum. Geçmişte yaşam biçiminin getirdiği mücadelenin sokakta olması ile örgütlenme biçimleri yazıya yansıdı. Sanatçının işi, içinde bulunduğu zamana karşı verdiği bir yanıttır" dedi.