TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Dünya Çevre Günü dolayısıyla Taksim Gezi Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Birçok soruna...

Ufuk Koşar

TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Dünya Çevre Günü dolayısıyla Taksim Gezi Parkı'nda basın açıklaması yaptı. Birçok soruna değinen Kurul, Çevre Günü'nün kutlama günü olmadığını, başka bir dünyanın mümkün olduğunu, her türlü politikanın insanca yaşamı savunan nitelikte olması gerektiğini belirtti.
İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda yaptıkları açıklama ile Dünya Çevre Günü'nün önemine değinen TMMOB İl Koordinasyon Kurulu, Kentsel Dönüşüm Projesi, su hakkı, hava kirliliği, katı atık, tehlikeli atık, enerji politikaları üzerine değindi. Kurul adına açıklama yapan Eylem Tuncaeli, "'Kirleten Öder' prensibiyle, parası olana kirletebilme hakkının verildiği günümüzde, kamusal denetimin neredeyse yok seviyesinde olması, cezaların uygulanabilir olmaması veya yetersiz kalması gazete manşetlerinde çevre facialarının geniş yer kaplamasına olanak sağlamıştır. Denetimsiz ve ruhsatsız çalışmaya alışkın olan kuruluşlar, bir yandan çevreyi katlederken bir yandan da ölümlere neden olmaktadır. İnsanın ve çevrenin bir bütün olarak ele alınmadığı, sağlıklı bir çevrede yaşamanın bir insan hakkı olduğunun göz ardı edildiği, çevrenin bir rant alanı olarak görüldüğü, politikasızlığın politika olduğu bir dönemde Dünya Çevre Günü'nü kutlama günü olarak değil bir mücadele günü olarak gördüğümüzü yıllardır ifade ettik, bugünde ediyoruz" diye konuştu.