Kutuplaştırmaya karşı direnç oluştu

Sercan MERİÇ

Siyasal İletişim Uzmanı Dr. Gülfem Saydam Sanver, Millet İttifakı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Kürtler ve Aleviler hakkında yayımladığı videoları BirGün TV’ye değerlendirdi.

“Kılıçdaroğlu'nun temel kampanyası Türkiye'deki birtakım kökleşmiş sorunların çözümü ve 1,5 yıl öncesinden başlayan bir helalleşme, yani bir toplumsal barışın tekrar tesis edilmesi üzerine bir seçim kampanyası” diyen Sanver, “Toplumsal barışı inşa etmek dediğimiz zaman bunun içine çok farklı politikalar zaten aynı anda giriyor. Son videolarda gördüğümüz maalesef ki uzun yıllar Türkiye'deki kutuplaşmanın ana eksenlerini oluşturan Türk-Kürt sorunu, Sünni-Alevi sorunu gibi sorunların da çözümüyle ilgili bir takım yaklaşımlar anlatılıyor. Bu bakımdan ben bunu başarılı buluyorum. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın uzun bir süredir yönetme politikalarının temelini kutuplaştırma politikaları oluşturuyor. Özellikle de kampanya sürecinde de Cumhurbaşkanı Erdoğan bu söylemlerini sıkça kullanır. Erdoğan, Kemal Bey'in Alevi olduğunu daha önceki seçim kampanyalarında, miting alanlarında negatif bir şekilde kullanmıştı. Dolayısıyla bu seçim kampanyasında da yine böyle bir negatif kutuplaştırma politikaları yürüteceğini öngörebiliriz. Kemal Bey'in videoları hem kendi söylemlerini netleştirmesi açısından hem de olası bir kutuplaştırma kampanyası karşısında ön almış olması bakımından son derece yerinde” ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu’nun özellikle genç seçmene seslendiğini hatırlatan Sanver, değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Özellikle genç seçmenin hem Muharrem İnce hem Sinan Oğan'a belli bir ilgisi var. Diğer partilerin genç seçmene ulaşmada da biraz problemler olduğunu biliyoruz. Bu tarz kutuplaşma siyasetinden en fazla bıkan grubun gençler olduğunu da biliyoruz. Onların siyaset okuması bizim okumamız gibi değil. Daha özgürlükçü bir anlayışları var. Dolayısıyla gençlere seslenirken aynı zamanda bu özgürlükçü anlayışa da sesleniyor Kılıçdaroğlu.”