Kuvvetler ayrılığı tamamen yok oluyor
Fotoğraf: Depo Photos

BirGün/Ankara

Basına sansür düzenlemesinin Meclis’teki görüşmeleri, itirazlar eşliğinde sürdü. Gazetecilerin soyut gerekçelerle cezaevine girmesine neden olacak düzenlemenin her maddesinin büyük tehlikelerle dolu olduğunu bildiren muhalefet, basın özgürlüğü ile birlikte güçler ayrılığının da tamamen yok edildiği uyarısında bulundu.

TBMM Genel Kurulu’nda görüşülen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin gerçeklerin konuşulmasını engellemek için kaleme alındığını bildiren CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, “Basın özgürlüğü aslında güçler ayrılığının ayrılmaz bir parçasıdır. Ülkemizde gerçeklerin konuşulması, gerçeklerin tartışılıyor olması bizim geleceğimize zarar vermez, geleceğimizi güçlendirir. Haber alma ve verme özgürlüğünü ortadan kaldırmamamız gerekiyor” dedi.

HDP Eş Genel Başkanı Garo Paylan ise AKP’nin üç iddiayla iktidara geldiğini, üç iddianın da tersi durumun yaşandığını söyledi. Paylan, “Yoksullukla, yasaklarla ve yolsuzlukla mücadele edeceğim’ dedi. Yoksulluktaki durumumuz belli. Halk perişan. ‘Yasaklar’ dediğimiz gırla gidiyor, sansür yasasını görüşüyoruz. Peki, ya yolsuzluk arkadaşlar? AKP, ülkeyi bir yolsuzluk ülkesi yaptı” diye konuştu.

TOPLANTIYA BİLE KATILMIYORLAR

TBMM Genel Kurulu’ndaki görüşmelerde “toplantı yeter sayısı” krizi yaşandı. İktidar partisi milletvekilleri, Genel Kurul oturumunun başlangıcına katılmadığı için AKP’li TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç partili arkadaşlarını uyardı. “Zaman kaybı oluyor” diyen Bilgiç’e muhalefet milletvekilleri destek verdi. Bilgiç, toplantı yeter sayısına ulaşabilmek için oturuma birçok kez ara verdi. Görüşmeler, planlanandan yaklaşık iki saat sonra başlayabildi.