BM, Suriye’de en fazla hasar gören kuzey bölgesine yardımların ulaşması için Esad’ın ülkenin kuzeyindeki iki sınır kapısını açmayı kabul ettiğini açıkladı. Kassarjian, Şam yönetiminin baskılara dayanamadığını belirtti.

Kuzey’deki kapılar yardıma açılıyor
Cihatçı ve Türkiye destekli muhalif grupların yer aldığı ülkenin kuzeyinde binlerce insan yardım bekliyor. (Fotoğraf: AA)

Umut SERDAROĞLU

Depremlerin etkilediği Suriye’de ölüm sayıları artmaya devam ederken yardımların ulaşamadığı HTŞ ve ÖSO’cuların elindeki kuzey bölgesinde sınır kapılarının yardımlar için açılacağı belirtildi.

Suriye’de depremin etkilediği bölgelerde hayatını kaybedenlerin sayısının 6 binden fazla olduğu konuşuluyor. Şam hükümeti ve bazı sivil toplum kuruluşları tarafından açıklanan resmi rakamlarda ise can kaybı 3 bin 688 olarak verildi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), Sivil Savunma (Beyaz Baretliler), yerel yetkililer, sağlık kuruluşları ve yerel kaynaklardan derlediği bilgiye göre, Suriye'nin İdlib ile Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı harekâtları bölgelerinde en az 2 bin 274 kişi öldü, 12 bin 400'den fazla kişi yaralandı. Suriye'nin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki bölgelerde çok sayıda bina yıkıldı veya hasar gördü.

Suriye resmi haber ajansı SANA'nın haberine göre, depremde Halep, Lazkiye, Hama ve Tartus illerinde 1414 kişi hayatını kaybetti, 2 bin 349 kişi yaralandı. Böylece Maraş merkezli depremlerden etkilenen Suriye'de ölenlerin sayısı 3 bin 688'e, yaralı sayısı ise 14 bin 749'a çıktı.

BM’DEN AÇIKLAMA

‘Muhaliflerin’ elinde bulunan Suriye’nin kuzeyine yardım gönderilemediği için tepkiler artarken Birleşmiş Milletler (BM), Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın ülkeye daha fazla yardım gönderilebilmesi için iki sınır kapısının daha açılmasını kabul ettiğini duyurdu. BBC’ye konuşan Guterres’in bir sözcüsü, “Büyük bir fark yaratacak. Şu ana kadar sadece tek bir sınır geçiş noktasını kullanıyorduk” dedi.

BM, Esad ile Şam’da yapılan üst düzey görüşmelerin ardından, Türkiye sınırındaki Bab el-Selam ( Öncüpınar) ve El Rae (Çobaney) kapılarının açılacağını belirtti.

Muhaliflerin elindeki kuzeybatı Suriye’ye giden sınır geçişlerinin ilk aşamada üç ay açık kalacağı ifade edildi. Suriye lideri Esad ise konuyla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı.

Sarkis Kassarjian - GazeteciSarkis Kassarjian - Gazeteci



BÜYÜK BASKI VAR

Bölgedeki son gelişmeleri aktaran Suriyeli Gazeteci Sarkis Kassarjian, muhaliflerin elinde bulundurduğu bölgelere yardım gönderilmesi için hükümete büyük bir baskı yapıldığını söyledi. Kassarjian şu ifadeleri kullandı: “Suriye’deki herkes HTŞ ve ÖSO kontrolündeki bölgelerdeki Suriyelilerden de hükümetin sorumlu olduğunu konuşuyor. Sosyal medyada hükümetin bölgeye yardım göndermesi için kampanya düzenleniyor. Hükümetin resmi televizyon kanallarında bile benzer söylemler yer ediyor. Esad yardımların içeriğini bilmediğini söyleyerek kapıları açmaya yanaşmıyordu. Ancak HTŞ’nin hükümetin bölgesinden gelecek yardımları kabul etmemesi, Esad’ın bu adımı atmasını zorunlu kıldı.”

Gazeteci Kassarjian hükümetin elindeki bölgelerde kurtarma çalışmalarının da sona erdiğini ifade ederek, “Halep ve Lazkiye’de canlı ya da ölü enkaz altında kimse kalmadı. Bu nedenler kurtarma çalışmalarına son verildi. Yurt dışından gelen kurtarma ekipleri de geri dönmeye başladı. Bu süreçte en dikkat çekici olay ise Suriye’deki savaşın başından bu yana Esad hükümetiyle ilişkiyi kesen Suudi Arabistan’ın Halep’e yardım uçağı göndermesi oldu” dedi.