Ankara’nın Kıbrıs’a Din İşleri Başkanı olarak atadığı Ahmet Ünsal’ın gerici sözlerine tepki yağdı. Gazeteci Akın: İslam anlayışını Kıbrıs’a dayatmak istiyorlar.

Kuzey Kıbrıs’ta seküler modern yaşama saldırı
Fotoğraf: Bugün Kıbrıs Gazetesi

Umut SERDAROĞLU

Türkiye’de tarikat ve cemaatlerin önünü açan, gerici hamlelerine her gün bir yenisini ekleyen iktidarın atamaları, Kuzey Kıbrıs’ı da karıştırdı. Türkiye’den KKTC Din İşleri Dairesi Başkanlığı görevine atanan Ahmet Ünsal’ın bir seminerde söylediği iddia edilen "Kocanızın yatak davetine icabet etmek zorundasınız" şeklindeki sözleri tepkilere neden oldu.

Ünsal’ın Mağusa’da kadınların katılımına özel olarak 9 Ocak’ta düzenlenen “İslâm’da evliliğin eşlere tanıdığı hak ve yüklediği sorumluluklar” başlıklı toplantıda sarf ettiği bu sözler, adada tartışma yarattı. “Bugün Kıbrıs gazetesi”nin haberine göre, Ünsal, bu etkinlikte kadınlara evlenme ve çocuk yapma telkininde bulundu ve "Kocanızın yatak davetine icabet etmek zorundasınız" dedi. Ayrıca toplumsal cinsiyet eşitliğini yok sayan söylemlerde de bulundu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın desteklediği Ulusal Birlik Partisi (UBP) dışındaki tüm partilerin kadın milletvekilleri ortak bir açıklama yaptı. Kadın haklarına yönelik müdahalelere asla geçit vermeyeceklerini kaydeden vekiller, şu açıklamada bulundu: “Ünsal’ın kadınlara yönelik sözleri modern ve seküler bir yaşam biçimini benimsemiş olan tüm Kıbrıslı Türkleri derinden rahatsız etmiştir. Ülkemizde yaşayan tüm kadınların temel insan haklarına yapılan bir saldırı olarak değerlendirdiğimiz ifadeleri görmezden gelmemiz veya kabullenmemiz halkın seçilmiş vekilleri olarak söz konusu değildir.”

GÖREVDEN ALINMALI

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Lideri Tufan Erhürman da Ünsal’a tepki gösterdi. Sosyal medya üzerinden konuyu değerlendiren Erhürman, “Kadını eşit kabul etmeyen, ‘ikinci sınıf’ gören, araçsallaştıran, aşağılamaya varan bu ifadeler herhangi birisi tarafından değil, devlet adına görev icra eden Din İşleri Başkanı tarafından kullanılmıştır” ifadelerini kullandı.

Vakıflar ve Din İşleri Dairesi Emekliler Derneği de “Bu toplum böyle bir müftüyü asla kabul etmez, derhal görevden alınmalı” çağrısı yapıldı.

Din İşleri Başkanlığı ise Ünsal’ın ‘bazı cümlelerinin bağlamından koparıldığını’ öne sürerek iddiaları yalanladı.

CESARET EDEMEZLER

Yaşananları kamuoyuna duyuran Bugün Kıbrıs gazetesinin Yazarı Ayşemden Akın’a göre, Ünsal’ın görevden alınmasına yönelik ülke çapında bir beklenti var. Akın, Ankara’dan atanmış bir ismi görevden almaya iktidarın cesaret edemeyeceği görüşünde. Müftülerin “İslam anlayışını topluma dayattıklarının” altını çizen Ayşemden Akın, şu değerlendirmeyi yaptı: “Ancak bu Kıbrıs toplumunun yapısına hiç uymuyor. Çok büyük tepkiler var. Sendikalardan kadın örgütlerine kadar her kurum sert bir dille yaşananları eleştiriyor” dedi. Kuzey Kıbrıs’ta Türkiye’den gelen ve ‘dernek’ adı altında faaliyette bulunan tarikat yapılanmalarınında adada etkinliğinin arttığını aktaran Akın, şöyle devam etti: “Bu tür dernekler yoksul ailelerin çocuklarını ücretsiz eğitim adı altında toplayarak beyinlerini yıkamaya çalışıyor. Türkiye’deki cemaat yapılanmasını oluşturmak istiyorlar.”