Kuzey Kıbrıs’ta Erdoğan’ın 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenine katılımı tartışılıyor. Toplumcu Demokrasi Partisi’nin ardından ülkenin ana muhalefet partisi Cumhuriyetçi Türk Partisi de Erdoğan’ın yapacağı konuşmaya katılmama kararı aldı. Ülkenin 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat da boykot kararını doğru bulduğunu açıkladı.

Kuzey Kıbrıs’ta TDP’nin ardından CTP de Erdoğan’ı boykot etme kararı aldı

AKP Genel Başkanı ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Kuzey Kıbrıs’ta 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerinde yapacağı konuşmayı Toplumcu Demokrasi Partisi’nin (TDP) ardından Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) de boykot etme kararı aldı.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı, Kuzey Kıbrıs’ta 20 Temmuz 1974 tarihinde Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından gerçekleştirilen Kıbrıs Harekâtı anısına her yıl kutlanıyor.

Törenlere bu yıl AKP’li Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Cumhur İttifakı ortağı Devlet Bahçeli’nin de geniş bir heyetle katılması planlanıyor.

Söz konusu ziyaret, Kuzey Kıbrıs’ta tartışmalara neden oldu.

İlk olarak Kuzey Kıbrıs’taki muhalefet partilerinden Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP), Kıbrıs Harekâtı’nın yıl dönümü olan 20 Temmuz’da AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın Lefkoşa'daki Cumhuriyet Meclisi'nde yapacağı konuşmayı boykot etme kararı aldı.

Bu kararın ardından Kuzey Kıbrıs’ın son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday olan Tufan Erhürman’ın Genel Başkanı olduğu Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) de, boykot kararı aldı. CTP Parti Meclisi,

CTP Parti Meclisi önemli bir karar için dün saat 20.00’de Hidden Garden'da toplandı ve 6 saat süren toplantı sonrasında kararını verdi.

CTP Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın Yenidüzen’e yaptığı açıklamada bugün gün içinde yazılı gerekçeli kararı açıklayacaklarını söyledi.

50 sandalyeli KKTC Meclisi’nde ana muhalefetteki CTP’nin 12, TDP’nin 3 milletvekili bulunuyor.

2. CUMHURBAŞKANI TALAT: KARAR DOĞRU

Kıbrıs Postası, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’a ulaşarak görüşünü sordu.

“CTP üyeliği” sıfatını koruyan 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “CTP kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusu üzerine karar hakkında, “Elbette doğru buldum” ifadesini kullandı.

“Olası siyasi sonuçlarını nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna yönelik ise Mehmet Ali Talat “elbette olacaktır… Katılsa da olacaktı, katılmasa da olacak, her zaman siyasi sonuç olur” dedi.

ERDOĞAN: MESAJLAR TÜM DÜNYAYI İNGİLENDİRİYOR

Erdoğan, 19 Mayıs'ta gençlerle buluşmasında adaya yapacağı ziyaretle ilgili olarak "İnşallah 20 Temmuz'da ben Kıbrıs'ta olacağım ve Kuzey Kıbrıs'tan gerekli mesajları tüm dünyaya inşallah oradan vereceğim ve onun için Kuzey Kıbrıs'ta olacağım. Çünkü Kuzey Kıbrıs'ta bizim bulunmamız, Kuzey Kıbrıs'tan bizim vereceğimiz mesajlar sadece adayı değil tüm dünyayı ilgilendiriyor ve eğer siz bu kararlılığınızı göstermezseniz, bu duruşunuzu ortaya koyamazsanız, kimse sizi adam yerine koymaz," ifadelerini kullanmıştı.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik de, parti yönetimin tam kadro Erdoğan'ın heyetinde yer alacağını belirtmiş ve ziyaretin "özel anlamına" dikkat çekmişti.

Bugün Ayasofya’da Cuma namazı kılan Erdoğan, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada, "Kuzey Kıbrıs'a, müjdesini orada parlamentoda vermek istiyorum, güzel bir adımımız var, ön çalışmalarını bitirdik" dedi. Erdoğan, "Temennim odur ki bu yılki merasimlerimizle en güzel şekilde, gerek Ada'ya gerekse tüm dünyaya dünya barışının tesisi için mesajlarımız olacak" ifadesini kullandı.