Kuzey’den Güney’e Çin’in etkisi
Lula, Pekin’de Şi ile bir araya geldi. (Fotoğraflar: AA)

Dış Haberler Servisi

Brezilya’nın solcu Devlet Başkanı Lula da Silva’nın 12 Nisan’da başladığı Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbocks’un da hemen bir gün sonra gittiği Çin ziyaretleri bugün sona erecek. İki misafire ev sahipliği yapan Çin’de hem Güney Amerika hem de de Avrupa ilişkileri ele alındı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Wang Wenbin, dün Beijing'deki basın toplantısında, Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un Çin ziyareti hakkında bilgi verdi. Wenbin, Çin ve Almanya'nın karşılıklı stratejik güveni pekiştirmeyi kabul ettikleri açıkladı. Wenbin, “Almanya Çin’in rakibi değil ortağıdır” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Çin'e yaptığı resmi ziyaret kapsamında Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang ile yaklaşık 2 saatlik bir görüşme yaptı. Bu görüşmenin gündemi Ukrayna Savaşı'ydı. Ortak basın toplantısında konuşan Baerbock, 'Rusya'ya silah sevkiyatına izin verilmemesi ve çifte kullanımlı malzemelerin savaşta kullanılmasının önlenmesinin önemli bir konu olduğunu' belirtti. Çin Dışişleri Bakanı Çin Gang, Çin'in Rusya'ya silah sağlayabileceği iddiaları karşısında, Çin'in savaşın taraflarına silah desteği sağlamadığını ve gelecekte de herhangi bir silah desteği sunmayacağını söyledi. Baerbock, Çin'e Rusya üzerindeki nüfuzunu kullanma çağrısı yaptı.

Macron’un ardından bu kez de Baerbock, Çin’i ziyaret etti. 

KİMSE ENGEL OLAMAZ

Brezilya Devlet Başkanı Lula da dün Pekin’de, yeniden yakın ilişkiler kurmaya hazırlandığı Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile bir araya geldi. Lula’ya “kadim dostumuz” diye hitap eden Çinli lider, iki ülke ilişkilerinin bugünkü düzeye çıkarılmasının Lula’nın desteğiyle olduğunu belirtti. Lula ise Şi’ye, “Brezilya’nın Çin ile ilişkilerini geliştirmesini kimsenin yasaklamayacağını” söyledi. Latin Amerika basınının bildirdiğine göre, Lula, Çin ile yaklaşık 20 ikili anlaşma imzaladı. Anlaşmalar, Lula’nın Çin Devlet Başkanı Şi ziyareti sırasında imzalandı.