Google Play Store
App Store

Yöneticisi olduğu şirket aracılığıyla TCDD ile 40 milyon avroluk anlaşma imzalayan Abdülkerim Murat Atik, kuruma Genel Müdür olarak atandı. Erdoğan’ın, “Devleti şirket gibi yönetmek” sözünün ardından okul sahibi eğitimin, hastane sahibi sağlığın, otel sahibi ise turizmin başına getirildi.

Kuzuyu kurda emanet ettiler

Mustafa BİLDİRCİN

Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) Genel Müdürlüğü’ne Ali İhsan Uygun’un yerine Sun Group Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkerim Murat Atik atandı. Yöneticisi olduğu şirket aracılığıyla nisan ayında TCDD ile 40 milyon avroluk özelleştirme anlaşmasına imza atan Atik’in TCDD Genel Müdürü olarak görevlendirilmesi tepkilere neden oldu. Atik’in yeni görevi dikkatleri, 9 Temmuz 2018 tarihinde başlayan, “Teknokrat Bakan” furyasına ve özel sektörden kabineye taşınan sermaye temsilcilerine çekti.


TCDD Genel Müdürlüğü’ne, kurum ile 40 milyon avroluk anlaşma yapan Atik getirildi. TCDD yeni Genel Müdürü Atik’in yöneticisi olduğu şirketin, Kapadokya’da yataklı lüks tren turu düzenleyeceği belirtildi. 28 Aralık 2020 tarihinde Ulaştırma Bakanlığı’ndan demiryolları için Türkiye’nin ilk özel yolcu taşıma lisansını alan Sun Group’un Yönetim Kurulu Başkanı Atik’in, TCDD’nin özelleştirme çalışmalarını hızlandırması için kuruma atandığı öne sürüldü.

DEVLETİ ŞİRKET GİBİ YÖNETMEK

Ölümlü tren kazaları ve usulsüzlüklerle adı anılan TCDD’ye gerçekleştirilen atama akıllara, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Haziran 2018’deki seçimlerden önce katıldığı bir televizyon programında kullandığı, “Devleti şirket gibi yönetirsek netice alırız” sözlerini getirdi. Türkiye, 24 Haziran 2018’deki seçimlerin ardından çok sayıda sermaye temsilcinin icracı bakanlıklarda görevlendirilmesine tanık oldu. 9 Temmuz 2018’de başlayan atama furyası kapsamında özel okul sahibi Milli Eğitim Bakanı, özel hastane sahibi Sağlık Bakanı, özel bir market zincirinin yöneticisi Tarım ve Orman Bakanı, otel sahibi ise Kültür ve Turizm Bakanı oldu.

Devletin şirket gibi yönetildiğini ortaya koyan bazı atamalar ise şunlar oldu:

► 1997 yılında Özel Medipol Hastanesi’ni kuran ve hastanenin Mütevelli Heyeti Başkanı olan Fahrettin Koca, Sağlık Bakanlığı’na getirildi.

►Görevinden alınan Milli Eğitim Bakanlığı eski bakanı Ziya Selçuk, 2002 yılında Özel Maya Okullarını kurarken uzun yıllar boyunca Özel TED Üniversitesi’nin Mütevelli Heyeti Başkanlığı’nı yaptı.

►ETS Tur’un kurucusu ve Max Royal ile Voyage Turizm’in sahibi Mehmet Ersoy, 9 Temmuz 2018’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na atandı.

BİM ve Turkcell'de Yönetim Kurulu Üyeliği yapan Bekir Pakdemirli, Tarım ve Orman Bakanı oldu.

►Görev yaptığı bakanlığa eşinin şirketi aracılığıyla satın aldığı milyonlarca liralık dezenfektan ile gündeme gelen Ticaret Bakanlığı eski bakanı Ruhsar Pekcan, Karon Mühendislik isimli şirketin kurucuları arasında yer aldı.

GELİR GARANTİSİ GÜNDEME GELEBİLİR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın iktidarın Türkiye’nin stratejik önemdeki kurum ve kuruluşlarını şirket mantığıyla yönetmeyi sürdürdüğünü belirtti. BirGün’e konuşan CHP’li Akın, TCDD’nin tepe yönetimine yapılan atamanın iktidarın bu mantığını bir kez daha gözler önüne serdiğini söyleyerek şunları kaydetti:

“Üstelik TCDD’nin başına getirilen şahsın daha önce alenen tren işletmeciliği alanında doğrudan TCDD ile yapmış olması adeta kuzunun kurda emanet edilmesi anlamına gelecektir. TCDD’nin kamu yararı yerine şirket mantığıyla yönetilmesi önümüzdeki günlerde demiryollarındaki hatlarda da kamuda adeta kara deliğe dönüşen yolcu ve gelir garantisi modellerini gündeme getirebilir. Ayrıca söz konusu atamanın tarihi ile Ankara-Sivas YHT hattının ertelenen açılış tarihi olan 4 Eylül’e denk gelmesi de dikkat çekmektedir.”

Akın, Cumhurbaşkanlığı’nın Ankara-Sivas hattının açılışı için ısrarcı olduğu yönündeki iddiaları da anımsatarak, “Ancak TCDD’deki bürokratların olası kaza risklerine işaret ettiği için hattın açılışının ertelendiği iddia edilmektedir. Bu iddia dikkate alındığında yapılan atamanın zamanlaması da manidardır” dedi.