Aleviler, “Laik ve demokratik bir Türkiye için buluşuyoruz” diyerek pazar günü Büyük Alevi Kurultayı’na çağırıyor. Aleviler, Cumhurbaşkanlığı kararnamesine tepkili, asimilasyona boyun eğmeyeceklerini söylüyor.

Laik bir ülke için
Fotoğraf: BirGün

Haber Merkezi

Aleviler, “Laik ve demokratik bir Türkiye için buluşuyoruz” diyerek 25 Aralık Pazar günü İstanbul’da Yenikapı Gösteri Merkezi’nde saat 10.00’da büyük bir kurultay gerçekleştirecek. Alevi Bektaşi Federasyonu (ABF), Alevi Dernekleri Federasyonu (ADFE), Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu (AABK), Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı (HBVAKV), Alevi Kültür Dernekleri (AKD), Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) ile Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) çağrısıyla düzenlenen ‘Büyük Alevi Kurultayı’ İstanbul’da cemevlerinden otobüs kaldırılacak. Kurultayda bilim insanları, sanatçılar ve aydınlar da katılacak.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasıyla kasım ayında Resmi Gazete’de yayımlanan kararnameyle Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı olarak Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı kurulmuştu. Düzenlemenin seçim öncesi Alevileri bölme amacıyla yapıldığı iddia edilirken iktidarın ‘kendi Alevi’sini yaratma projesi’ olduğu da öne sürülmüştü.

YOK HÜKMÜNDE TEPKİSİ

Alevi örgütleri ise bu karara karşı tepki gösterirken kararnamenin yok hükmünde olduğunu dile getirmişti. Taleplerinin yalnızca elektrik, su, bakım ve onarımmış gibi göründüğünü ifade eden Alevi örgütleri, ayrımcılık yapıldığını da aktarmıştı. Nitekim Aleviler, ‘Büyük Alevi Kurultayı’na yaptıkları çağrıda da kendilerine yönelik uygulanan ayrımcılıklara dikkat çekerken açıklamada, şunlar belirtilmişti: “Ayrımcı ve yok sayan tavır, bugün de torba yasalar çıkartarak Cumhurbaşkanı Kararnamesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı kurarak, inancımızı bir kültür, ibadetimizi folklorik bir imge, ibadethanemizi de kültür evi olarak görmeye devam etmektedir. Alevi toplumunun temsiliyeti olan kurumların fikri dahi alınmadan oluşturulan, Alevi - Bektaşi Kültür ve Cemevleri Başkanlığı eliyle kendi Alevi'sini yaratma arzusu ile yeni federasyonlar kurdurarak 'böl, parçala, yönet' politikasını uygulamaya başlamışlardır. Bizler ‘Kırmızı Çizgimiz Laikliktir’ dedikçe, muktedirler Aleviliği devletleştirme çabası içine girerek, asimilasyona yönelik adımlar atmayı hızlandırmışlardır.”

EŞİT YURTTAŞLIK TALEBİ

Aleviler yıllardır şu taleplerde bulunuyor:

•Eşit yurttaşlık.
•İbadethane olan cemevlerinin yasal statüye kavuşması.
•Zorunlu din derslerinin kaldırılması.
•Sivas Madımak Katliamı’nın olduğu Madımak Oteli’nin ‘Utanç Müzesi’ olması.
•Alevi köylerine yapılan camilere bir an önce son verilmesi.
•Alevi dergahlarının Alevilere iade edilmesi.
•Kamuda yapılan ayrımcılığa son verilmesi.
•Diyanet İşleri Başkanlığı’nın lağvedilmesi.

***

BİRGÜN’Ü ZİYARET ETTİLER

Alevi kurumlarının temsilcileri, BirGün’ü ziyaret etti, 25 Aralık’ta İstanbul Yenikapı’da yapacakları “Büyük Alevi Kurultayı”na çağrı yaptı. Avrupa Alevi Birlikleri Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Mat, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı Genel Başkanı Ercan Geçmez, Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, Alevi Federasyonu Genel Sekreteri Elif Keleş ve Okmeydanı Cemevi Dedesi Eren Yıldırım’dan oluşan heyet, kurultayın son derece önemli olduğunu kaydetti. Alevi kurumlarının temsilcileri, “Bizler ‘Kırmızı çizgimiz laikliktir’ dedikçe, muktedirler Aleviliği devletleştirme çabası içine girerek, asimilasyona yönelik adımlar atmayı hızlandırmışlardır. Laik ve demokratik bir Türkiye için ‘Büyük Alevi Kurultayı’nda’ buluşuyoruz” açıklaması yaptı.