Milli Eğitim Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı ortaklığıyla ortaokullarda “Hafızlık Projesi” hayata geçirildi. Camilerde yürütülecek projenin amacı, “Çocukların dini terbiyeyle büyümesi”, sloganı ise “Hem okul hem hafızlık” olarak belirlendi

Laik eğitim MEB-Diyanet kıskacında: Hem okul hem camide eğitim

MUSTAFA MERT BİLDİRCİN m.mertbildircin@gmail.com

Dini eğitimi kreş çocuklarına kadar indiren Diyanet İşleri Başkanlığı’nın gerici uygulamalarına bir yenisi daha eklendi. Diyanet, Milli Eğitim Bakanlığı’yla imzaladığı protokol çerçevesinde, imam hatip ortaokullarında beşinci sınıftan itibaren ‘Hafızlık Projesi’ni hayata geçirdi. Camilerde yürütülecek proje kapsamında uygulamaya sokulan etkinlik için ilk duyuru Zeytinburnu Müftülüğü’nden geldi. Hafızlık Projesi için ilk adım Zeytinburnu Müftülüğü, Asım Sabri Efendi Kuran Kursu ve TOKİ Seyitnizam Şehit Balaban İmam Hatip Ortaokulu üçgeninde atıldı.

‘Dini tedrisat ile bilim birleştirilmeli’
Proje, beşinci sınıftan itibaren uygulanacak. Yaşları itibarıyla bilişsel gelişimlerini tamamlamamış öğrencilerin dahil edileceği proje çerçevesinde verilecek dersler, “Kuran-ı Kerim, Surelerin Ezberi, İbadet, İtikat, Siyer, Ahlak, Arapça, Hüsn-i Hat, Dini Musiki” olarak sıralandı. Projenin tanıtımı için hazırlanan afişte şu ifadelere yer verildi:

“İmam hatip okullarının projesini hazırlayan Celal Ökten hocamız, ‘Dini tedrisat ile bilimi birleştirmeli ve öğretmeli’ diyordu. Bugün de biz imam hatip ortaokulu öğrencisi eğitimini alırken, ‘Hafız’ olmasını önemseyerek memleketimizde yaygınlaşan bu eğitim projesine dahil olduk.”

“4+4+4’e entegre edilerek hazırlandı”
Öğrencilerin, “Severek ve isteyerek” eğitimlerine devam etmelerini sağlamak amacı taşıdığı iddia edilen projenin, “4+4+4” eğitim sistemine entegre edilerek hazırlandığı ifade edildi. “Çocukların dini terbiye ile büyümesi” de hedefleri arasında sayılan proje cami merkezli olacak. Camileri merkezine almasıyla ilk olma özelliği taşıyan proje çerçevesinde hafızlık eğitimi alan öğrencilerin, başarı durumuna bakılmaksızın bir üst sınıfa geçirileceği öğrenildi.

‘Yasalara aykırı bir uygulama’
Tepkilere karşın uygulamaya geçirilen “4+4+4” sistemi ile çocukların okula başlama yaşının 60 aya kadar düşürüldüğüne dikkati çeken Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan, çocuklara erken yaşlarda verilen din eğitiminin olumsuz sonuçlar doğuracağını belirtti. Aydoğan, çocukların 9 yaşından itibaren Diyanet’e bağlı görev yapan ve eğitimci olmayan kişilere teslim edilmesinin çocuk hakkı ihlali olduğunu söyleyerek, “Hafızlık eğitimi yasalara da insan haklarına da aykırı bir uygulamadır” diye konuştu. Aydoğan, hafızlık eğitimi için camilere gidecek öğrencilerin fiilen okullarından uzak kalacağına vurgu yaparak, “Bu bir suç ve hak ihlalidir” dedi.