Laik ve bilimsel eğitim için mücadele

Kardelen TATAR

SOL Parti Muğla İl Örgütü eğitimde yaşanan problemlere ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “SOL Parti dayanışma ve mücadele pratikleri üzerinden eşit, özgür, laik, bilimsel eğitim mücadelesi verecek” denildi.

Açıklama özetle şöyle: “AKP-MHP iktidarının tüm alanlarda yarattığı kriz ortamı eğitim alanını da çözümsüzlüklerle kuşatmıştır. İdeolojik, kültürel, ekonomik çöküş ve çözülme içerisindeki tek adam rejimi, 20 yıllık süreç sonunda yoksul halk çocuklarının laik ve kamusal eğitim hakkını fiilen ortadan kaldırmış, eğitimi erişilemez hale getirmiştir.

Özel okul patronları siyasi iktidar ve yandaş medya tarafından desteklendi. Pek çok akademik okul imam hatiplere dönüştürülmeye çalışılarak laiklik hedef alındı. Bugün İmam Hatiplerde pansiyonlu okul oranı yüksek, öğretmen başına düşen öğrenci sayısı düşüktür.

Üniversiteler nitelikli ve özerk olmalı, öğrencilerin talepleri yerine getirilmelidir. Yerleştirme istatistiklerine göre bin bölümden fazlasında on kişi veya altında öğrenci yerleşmiştir. Bunların tamamı devlet üniversitesidir. Eğitimin anlamı ortadan kaldırılarak gençler üniversitelerden uzaklaştırılmaktadır. Bugün eğitim fakültelerinden mezun olup ataması yapılmayan öğretmen sayısı 1 milyona ulaşmıştır. İktidarın umursamadığı atama sorunu artık kangren haline gelmiştir.

Son 30-40 yılda ve özellikle AKP iktidarı döneminde okullar betondan ibaret binalara dönüşmüştür. Devlet okulları donanım olarak eksik, sportif ve sosyal alan dersleri için araç gereç anlamında yoksun bırakılmıştır. Geçmiş yıllarda tarım dersleri,iş eğitimi dersleri varken çocuklarımız toprağı tanıyabiliyor, el becerilerini geliştirebiliyordu. SOL Parti dayanışma ve mücadele pratikleri üzerinden eşit, özgür, laik, bilimsel eğitim mücadelesi verecek, halkımızla birlikte yerellerde kolektif, katılımcı ve kurucu bir siyasetin zeminlerini yaratmaya çalışacaktır.”