HAZİRAN’ın düzenleyeceği Laik Eğitim Kurultayı’na ilişkin CHP’li Usluer, “Laiklik yalnızca HAZİRAN’ın ve CHP’nin meselesi değil, bir memleket meselesidir” dedi

Laik ve bilimsel eğitim memleket meselesidir!

MUSTAFA KÖMÜŞ

Birleşik Haziran Hareketi’nin (HAZİRAN) düzenleyeceği laik eğitim kurultayı bugün başlıyor. Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mezunları Derneği Vişnelik Tesisleri'nde gerçekleştirilecek Laik Eğitim Kurultayı'na eğitim alanında çalışan çok sayıda isim katılacak. Dört oturumda gerçekleşecek kurultayda birinci oturum, Bayazıt İlhan moderatörlüğünde Gaye Usluer, Özgür Bozdoğan ve Ünal Özmen'in katılımıyla yapılacak. Günün ikinci oturumunda ise Feray Aytekin Aydoğan, Güven Gürkan Öztan ve Turan Eser'in konuşmacı, İlke Bereketli ise moderatör olacak.

Günün ikinci yarısında, üçüncü oturum, "Laik ve Bilimsel Eğitim Mücadelesi" başlığıyla; dördüncü oturum ise "Tarihsel ve Güncel Boyutlarıyla Laiklik Mücadelesi" başlığıyla gerçekleştirilecek. Üçüncü oturumda Gamze Yücesan Özdemir moderatörlüğünde Fevziye Sayılan ve Ahmet Yıldız konuşmacı olacak. Sonuncu ve dördüncü oturumda ise Taner Timur katılımcılara seslenecek. Kurultayın ikinci gününde ilk oturumda Haziran Eğitim Komisyonu'nun raporları katılımcılara sunulacak. İkinci oturumda ise Eğitim Mücadele Örgütleri Forumu düzenlenecek. Son olaraksa sonuç bildirgesi açıklanacak.

laik-ve-bilimsel-egitim-memleket-meselesidir-347675-1.
Gaye Usluer, Özgür Bozdoğan ve Ünal Özmen'in katılımıyla ilk oturum

Kurultayın katılımcılarından CHP Eskişehir Milletvekili Gaye Usluer ve Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fevziye Sayılan kurultayı BirGün’e değerlendirdi.

Giderek ivmesi artan bir müdahale
Kurultay’ı çok önemli bulduğunu aktaran Doç. Dr. Sayılan, “Okullar açılıyor ve eğitim adeta ateş altında. Dolayısıyla kapsamı ve hedefi büyütülen bir müdahale ve durmayacak da üstelik. Yani buradan geriye dönüş çok mümkün görünmüyor” dedi. Sayılan bu süreçten rahatsız olanların birlikte hareket etmesi gerektiğini ifade etti ve şöyle devam etti: “Bu duruma nasıl müdahale edileceğini ve bunların araçlarını konuşmak gerekiyor. Belki bu tür toplantılar ortak düşünme, eylem planına yol gösterir diye düşünüyorum.”

laik-ve-bilimsel-egitim-memleket-meselesidir-347674-1.
Kurultay'a yoğun bir katılım sağlandı

İşbirliği yapmamız lazım
Kurultay’ın isminin çok doğru seçildiğini belirten CHP’li Usluer ise “Bilimsel eğitimin, fırsat eşitliğinin olduğu eğitimin, sorgulayan, düşünen ve düşündüren eğitimin temeli laikliktir. Siz eğitimin içinden laikliği çekerseniz bunların hepsinin dışlandığı ve mevcut iktidarın kendi dogmalarını dayattığı bir siyasi İslam ideolojisi temelinde bir müfredat hazırlarsınız, ki şu anda da bunu yaşıyoruz zaten. Dolayısıyla ben bu kurultayı da çok değişik kesimlerin konuşmacı ve moderatör olarak katılmasını da çok önemli buluyorum. Bu mesele yalnızca HAZİRAN’ın, CHP’nin, velilerin, meselesi değil. Bu konu memleket meselesi. Bunun için de hepimizin işbirliği yapması lazım” ifadelerini kullandı.

***

laik-ve-bilimsel-egitim-memleket-meselesidir-347630-1.

Velilerin örgütlü olması çok önemli

Veli-Der Başkanı İlknur Kaya Bahadır, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına kısa bir süre kala artan servis skandalları ve MEB’in yeni müfredatına ilişkin BirGün Medya’ya konuştu. Çocukları için kaygılı olduklarını dile getiren Bahadır, “Uzun zamandır çocuğuma dokunma diye kampanyalar yürütürken ne yazık ki her yerden dokunmaya devam ediyorlar” dedi. MEB’in yeni müfredatının yapılış aşamasında, toplumun bir dayatmayla karşı karşıya kaldığını vurgulayan Bahadır, “Müfredatı kimin hazırladığına dair bir bilgimiz yok ama Diyanet’in onayından geçtiğini biliyoruz” diye konuştu.

“Servislere ilişkin sorunlar Türkiye’de hep vardı ama ne yazık ki sorunların üzerine ölüm olduğunda eğiliyoruz” diyen Bahadır, şöyle devam etti: “Önceki yıllarda çok büyük servis kavgalarının yaşandığını biliyoruz. Ciddi sıkıntılar var” şeklinde konuştu.
Bahadır, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Devlet özel okullara teşvik verirken kendisine ait okullara yatırım yapmıyor. Okulların yükü velilerin sırtına yükleniyor. Velilerin örgütlü olması çok önemli. Okulların açıldığı ilk hafta, MEB müdürlükleri önünde kaygılarımızı dile getireceğimiz bir basın açıklaması yapacağız. Dönem boyunca eğitimdeki sorunları takip edip raporlaştıracağız. Laik eğitim talebimizi dillendirmeye devam edeceğiz.”