Laiklik bildirisi dağıttıkları için yargılanan HAZİRAN üyelerinin davası başladı

Kadıköy'de Birleşik Haziran Hareketi'nin "Laikliği Kazanacağız" kampanyası için bildiri dağıttığı sırada gözaltına alınarak haklarında 6 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan Birleşik Haziran Hareketi üyelerinin yargılanmasına başlandı.

ÖDP İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen savunmasında, olay günü Birleşik Haziran Hareketi'nin "Laikliği Kazanacağız" kampanyasının başlangıcı için toplandıklarını belirterek, "Bu kapsamda dosya içinde de mevcut bildiriyi dağıttık. Dağılma aşamasındayken polisler tarafından çembere alındık. Fakat polisin sert müdahalesine maruz kaldık. Bana hakaret edip ters kelepçe yaptılar" dedi.

İstanbul Anadolu 32. Asliye Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın ilk duruşmasına, Halkın Türkiye Komünist Partisi Genel Başkanı (HTKP) Erkan Baş ile Özgürlük ve Dayanışma Partisi (ÖDP) İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen ile birlikte 12 kişi ve avukatları katıldı.

'Muhalif olduğumuz için müdahale edildi'

Savunmasında, Birleşik Haziran Hareketi'nin içinde çeşitli siyasi görüşler bulunduran bir dernek olduğunu belirten HTKP Genel Başkanı Erkan Baş, "Olay günü Kadıköy'de dosya içerisinde bulunan bildiriyi dağıtıyorduk. Bildirideki görüşler bizim görüşlerimizdir. Bildiriyi alan vatandaşlar bizi tebrik edip alkışlıyordu. Olağanüstü bir durum yoktu. Daha sonra polis bize müdahale etti. İktidar karşıtı olduğumuz için müdahale edildiğini düşünüyorum. Polis bize şiddetli müdahale etti. Ters kelepçe yaptı. O sırada faşizme karşı olduğumu söylemiş olabilirim. Polislerin davranışlarına yönelik ayrıca şikayetçi olacağım. Ben aynı zamanda Türkiye'de bir siyasi partinin genel başkanıyım. Bize herhangi bir uyarıda bulunmadı. Beraatime karar verilmesini istiyorum" dedi.

'Direnmediğim halde ters kelepçe yaptılar'

Mehmet Aydoğan ise olay günü eşi diğer sanık İbrahim Yıldızhan ve eşi ile birlikte vapurla Avrupa Yakası'ndan Anadolu Yakası'na geçtiklerinde bir grubun Kadıköy'de bildiri dağıttığını gördüklerini belirterek, "Polis gruba müdahale etti, arbede oldu. Beni ters kelepçelediler. Ben polisin dağılmaya yönelik bir ihbarını duymadım, polise direnmedim, slogan atmadım" dedi.

ÖDP il başkanı: Bana hakaret edip ters kelepçe yaptılar

Özgürlük ve Dayanışma Partisi İstanbul İl Başkanı Deniz Demirdöğen savunmasında, "Türkiye'nin içinde bulunduğu duruma ilişkin Birleşik Haziran Hareketi'nin Laikliği kazanacağız siyasi faaliyetinin başlangıcı olarak olay tarihinde Kadıköy Rıhtımda kampanya başlangıcı yaptık. Bu kapsamda dosya içinde de mevcut bildiriyi dağıttık. Dağılma aşamasındayken polisler tarafından çembere alındık. Ben avukat olduğum için polislerin yanına giderek dağılma aşamasında olduğumuzu söyledim. Fakat polisin sert müdahalesine maruz kaldım. Bana hakaret edip ters kelepçe yaptılar. Direnmem mümkün değildi. Çünkü ters kelepçe yapıp beni yere yatırdılar" dedi.

Bal: Tek adam rejimine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz

Serdal Bal ise savunmasında, "Birleşik Haziran Hareketi olarak geri, faşist, tek adam rejimine karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Olay günü bu kapsamda bildiri dağıtırken polisin müdahalesine maruz kaldık. Polis herhangi bir ihtarda bulunmadı. Polislere yönelik tehdit, darp şeklinde bir eylemimiz olmadı" dedi.

Diğer sanıklar da suçlamaları kabul etmeyerek beraatlerini istediler. Mahkeme, eksiklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi. (DHA)