Ülkemizde pek fazla bilinmeyen lakrosu sizlere tanıtmak için İstanbul Sultanları Kulübü’nün Başkanı Mehmet Sait Özer ve bu sporla ilgilenen Deniz Pekgüzel ile konuştuk

Lakrosun  hikâyesi

KADİR İNCESU

Lacrosse (Lakros) Kızılderililerin aralarındaki anlaşmazlıkları çözmek için kabileler arasında oynadıkları bir oyun olarak çıkmış ortaya… Kuzey Amerika’da gelişmeye başlayan ve zamanla özellikle Kanada ve Amerika’da oldukça ilgi gören bir spor olarak dikkat çekiyor. Son dönemlerde ise Avrupa ülkelerinde de yaygınlaştığı ve turnuvalar düzenlendiği görülüyor.

Lakros, her oyuncunun ufak ve sert plastikten yapılmış topu taşıyabilecekleri ve ucunda bir ağ olan stick adı verilen sopalarla oynadığı, amacı topu karşı takımın kalesine sokmak olan bir takım sporu. Erkekler açık sahada 10 oyuncu, kapalı sahada 6 oyuncudan oluşan takımlarla oynarken, kadınlar 12 kişiden oluşan takımlarla oynuyor. Erkek oyunculardan farklı olarak kadın oyuncularda temas daha az oluyor ve koruyucu gözlük kullanmak gerekiyor. Yalnızca gözleri için koruyucu takıyorlar ve sopaları da biraz farklı.

KELEBEK AVCISI MI, SPORCU MU?

Lakros’un ülkemize gelmesi ise 2009’da bir Türk ile evlenerek Türkiye’de yaşamaya başlayan Patrick Dougherty’i sayesinde olur. Kendisine oyun arkadaşı bulamayan Dougherty sahillerde, parklarda yalnız başına oynamaya başlar. Lakrosu bilmeyenler Dougherty’i kelebek avlıyor zanneder. Önce kendisi gibi yabancılarla oynayan Dougherty üniversiteli öğrencilerle tanışınca her şey değişir.

TÜRKİYE’NİN İLK LAKROS TAKIMI

Dougherty, 2009 yılında İstanbul Sultanları adını taşıyan Türkiye’nin ilk Lakros takımını, 2012 yılında da Türkiye Lakros Derneği’ni kurar. Sultanların belli bir forma rengi yok. Turkuaz, beyaz, siyah, kırmızı renklerden oluşan formaları kullanıyorlar. İlk başlarda Türk oyuncu bulmakta zorluk çekilirken şimdilerde ise çeşitli yaş gruplarında çok sayıda oyuncu var kulübün bünyesinde… Uluslararası Lacrosse Federasyonu ve Avrupa Lacrosse Federasyonu tarafından üyeliğe kabul edilen Türkiye Lakros, Lakros’un Türkiye içerisinde kabul görmesi ve resmi bir spor olması için de gerekli başvuruyu yapmış. Federasyon kurulabilmesi için gerekli sayıya ulaşmaları gerekiyor.

RAKİPSİZLER

Kendilerine rakip bulamasalar da İstanbul Sultanları antrenmanlarını herkese açık olarak Kadıköy Belediyesi Kalamış Spor Tesislerinde her Cumartesi saat 10:00-12:00 arasında gerçekleştiriyor. İzmir’de de bir Lakros takımı çalışmalarını sürdürüyor. Zaman zaman karşı karşıya da geliyorlar. Henüz ülkemizde ligleri yok ancak iki takımın oyuncularından oluşan Türkiye Lakros Karması 2017 yılında Finlandiya’da düzenlenen FIL Avrupa Salon Lakros Şampiyonası’nda mücadele etti.

DENİZ’İN LAKROS SEVGİSİ

İstanbul Sultanları da 2018 yılında Sırbistan ve Fransa ile 2019 yılında Çekya’da turnuvalara katıldı. Takım 2015’ten itibaren Prag, 2012’den itibaren de Bulgaristan’daki turnuvalara katılıyor. Son olarak da 2018’de İsrail’de yapılan dünya şampiyonasına katıldılar. Bu yıl Sultanlar öncülüğünde Maltepe’de özel bir turnuva gerçekleştirildi. Turnuvaya başvuran oyunculardan oluşturulan iki takım 3 kez karşı karşıya geldi. Çok çekişmeli geçen müsabakalar oyuncuların kendilerini geliştirmesi açısından çok önemliydi.

Deniz Pekgüzel de ülkemizde pek bilinmeyen Lakros ile ilgilenen gençlerden birisi… Deniz, Piri Reis Üniversitesi’nde okuduğu yıllarda arkadaşı Murathan Aracı sayesinde başlamış Lakros’a… Deniz, “Lakros, rekabetçi ve farklı bir oyun olması sebebi ile beni gün geçtikçe içine çekti. Azim, disiplin ve emek gerektiren bir spor. Bunun yanında takımda sizden küçük ve büyük oyuncuların olması da bir ailenin ferdi gibi hissettiriyor” diyor. Deniz, Lakros’u ülkemize getiren Patrick Dougherty’nin hem kendisi hem de takımı için çok değerli olduğunu belirterek, “Bize koçluk yapmasının yanı sıra hayata dair de pek çok şey öğretmiştir” şeklinde konuşuyor.

İstanbul Sultanları kulübünün Başkanı Mehmet Sait Özer de çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Amaçlarının uluslararası turnuvalarda boy göstererek Türkiye’yi temsil etmek olduğunu belirten Özer, “Bu amaçla tecrübeli yerli ve yabancı oyuncuların yanı sıra kendi yetiştirdiğimiz oyuncularının da uluslararası camiada boy göstermesini sağlamayı amaçlayan kulübümüz İstanbul’da ücretsiz eğitimler vermektedir. Altyaş eğitim sorumlumuz Ömer Faruk Yetiştirici aynı zamanda takım kaptanımızdır ve hem takımına hem de bu spora olan sürekli katkısı yetişen genç sporculara örnek olmaktadır. Kulübümüz, bu sayede Lakros sporunun ülkedeki bilinirliğini arttırırken, başarılı gençlere uluslararası seviyede bu sporu yapma imkanı sağlamaktadır. Bu arada kadın altyapı takımımızın da kurulduğunu müjdelemek isteriz” diye konuşuyor.