İzmir'deki Las Tesis eylemi sonrası açılan soruşturma kapsamında 24 kadın hakkında açılan dava devam ediyor. Kadınlar katillerin değil kadınların yargılanmasına tepki gösterirken, "Mücadele eden kadınları yargılayamazsınız" dedi.

Las Tesis yargılanıyor

BirGün/EGE

İzmir'in Alsancak ilçesinde 15 Aralık 2019 günü yüzlerce kadının katılımı ile gerçekleştirilen Las Tesis performansından bir gün sonra 24 kadın gözaltına alındı. Kadınlar, “TCK 301 ve 2911 sayılı yasalara muhalefet” suçlamasıyla soruşturma kapsamında ifade verirken, haklarında İzmir 7'inci Asliye Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı.

Bayraklı Adliyesi'nde görülecek dava öncesinde kadınlar, "Las Tesisi değil katilleri yargılayın" diyerek bir araya geldi. Kadın Meclisleri'nden Hilal Susuz, kadına yönelik şiddet davalarında failler ceza almadığına vurgu yaparken, ‘Kadın cinayetlerini durduracağız’ diyen kadınlara hızla dava açıldığını söyledi.

YARGI FAİLLERİ DEĞİL KADINLARI YARGILIYOR

Her gün kadınların adalet istemini duyduklarını dile getiren Susuz, "Ölmek istemiyorum' diyen Emine Bulut’un çığlığı kulaklarımızda. Kadınları yaşatacak olan İstanbul Sözleşmesi görmezden geliniyor. Her gün yasalar uygulansın diye mahkeme salonlarında müdahil koltuklarında oturan biz kadınlar yargılanıyor" dedi.

En temel hakkı olan yaşam hakkını savunan kadınların tehlikeli bulunduğunu vurgulayan Susuz, "Arkadaşlarımız kadın cinayetleri durduracağız dedikleri için yargılanırken, şiddete uğrayan kadınlar adaletin sağlanması için sosyal medyada kamuoyu oluşturmak zorunda kalıyor. Çünkü yargı, failleri değil kadınları yargılamakla meşgul. Kadınlar tıpkı Las Tesis’te olduğu gibi kadın cinayetlerini durdurmak için meydanları doldurmaya devam edecek. İstanbul Sözleşmesini ve 6284’ü mücadelemizle uygulatacak, daha çok kadının yaşamasını sağlayacağız" diye konuştu.