Le Figaro gazetesi, birçok krizle karşı karşıya kalan Macron'un istifa etme ve ardından gelecek hafta veya aylarda düzenlenecek erken seçimde yeniden aday olma olasılığını düşündüğü iddia edildi

Le Figaro: Macron yeniden aday olmak için istifa etmeyi düşündü

Fransa'da Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un görevinden istifa etme ve ardından düzenlenecek erken cumhurbaşkanlığı seçiminde yeniden aday olma olasılığını düşündüğü ileri sürüldü.

Le Figaro gazetesinin haberinde, Macron'un İngiltere'nin başkenti Londra'daki bazı kişilerle 15 gün önce video konferans yoluyla yaptığı toplantıda, siyasi olarak güçlenebilmek için bir "risk almaya hazır olduğunu" söylediği belirtildi.

2017'de cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğundan bu yana birçok krizle karşı karşıya kalan Macron'un istifa etme ve ardından gelecek hafta veya aylarda düzenlenecek erken seçimde yeniden aday olma olasılığını düşündüğü iddia edildi.

Toplantıya katılanlardan birine göre Macron'un "Kazanacağımdan eminim çünkü karşımda (aday olarak yarışacak) kimse yok" dediği aktarıldı.

Macron'un cumhurbaşkanlığından istifa etmeye karar vermesi halinde Fransızları ikna edebilmek için güçlü argümanlar bulması gerektiği belirtildi.

le-figaro-macron-yeniden-aday-olmak-icin-istifa-etmeyi-dusundu-742903-1.

"TOPLANTILARDA GÜNDEME GELMEDİ"

Le Figaro gazetesine açıklama yapan Elysee Sarayı yetkilileri, "Prensip olarak hiçbir hipotezi elemiyoruz. İstifa seçeneği Elysee Sarayı'nda toplantılarda gündeme gelmedi" ifadesini kullandı.

Fransa'da Anayasaya göre cumhurbaşkanı istifa etmesi halinde yerine Senato Başkanı Cumhurbaşkanlığı görevini devralıyor. Bu durumda Macron'un istifa ederse Senato Başkanı Gerard Larcher geçici cumhurbaşkanı olacak.

Ülkenin tarihinde hiçbir cumhurbaşkanı yeniden aday olmak için görevinden istifa etmedi.

MACRON GÖREVİ SÜRESİNCE BÜYÜK KRİZLER YAŞADI

Macron 2017'de cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturduğundan bu yana birçok krizle karşı karşıya kaldı. 2018'de başlayan Sarı Yelekliler hareketi hükümete yönelik protestolara dönüştü ve yüz binlerce kişi haftalarca Fransa'da hayatı durdurdu. Emeklilik reformu nedeniyle 5 Aralık 2019'da genel grev de Macron hükümetine karşı kitlesel bir protestoya dönüştü.

Fransa'da kötü giden ekonomik koşulların ateşlediği eylemler olarak başlayan ve Macron hükümetini hedef alarak büyüyen "Sarı Yelekliler" hareketi, Fransa'nın en uzun süren eylemi oldu. Gösteriler 17 Kasım 2018'de akaryakıt zamlarına ve kötü ekonomik koşullara tepki olarak başladı. Fransa'da halk, Macron'un göreve geldiği günden bu yana yürüttüğü politikalarla ülkedeki zenginleri daha da zengin etmesi ve orta ve alt gelirli insanların yaşamlarını zorlaştırması sebebiyle Macron hükümetine yönelik bir protestoya dönüştü. Yüz binlerce kişinin katıldığı Sarı Yelekliler eylemleri, Fransa'nın en uzun süren eylemi oldu. Sarı yelekliler 1 sene içeresinde, taleplerini tam olarak karşılamasa da Macron'dan birçok ekonomik vaat almayı başardı.

le-figaro-macron-yeniden-aday-olmak-icin-istifa-etmeyi-dusundu-742901-1.

Emmanuel Macron yönetiminin hazırladığı emeklilik reformu nedeniyle 5 Aralık 2019'da genel grev başladı. İlk gün 800 bin kişinin sokağa döküldüğü grev, kitlesel bir protestoya dönüştü.

Greve gidenler arasında Paris ve çevresinde toplu taşımayı düzenleyen RATP, Fransız Ulusal Demir Yolları Şirketi (SNCF) ve Fransız hava yolu şirketi Air France çalışanları, polisler, doktorlar, hemşireler, acil servis görevlileri de dahil sağlık çalışanları, öğrenciler, öğretmenler, memurlar, avukatlar, tarım işçileri, postane çalışanları, taksi ve nakliye şoförleri, elektrik üretim ve dağıtım şirketi EDF, otomotiv üreticisi Renault ve rafineri çalışanları yer aldı.

Grev nedeniyle başta başkent Paris olmak üzere kamu hizmetlerinde ciddi aksamalar yaşandı. Metro ve tren seferlerinin büyük kısmı yapılmadı, sefer yapılan istasyonlarda ciddi bir yoğunluk ve yollarda yüzlerce kilometrelik araç kuyruğu oluştu. Ülkedeki uçuşların bir bölümü iptal edildi, sağlık ve eğitim gibi kamu hizmetleri aksadı. Halkın grev ve protestoları Fransa'da hayatı durdurdu.

le-figaro-macron-yeniden-aday-olmak-icin-istifa-etmeyi-dusundu-742902-1.