Tam kapanma döneminde, AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da katıldığı Ümraniye Belediye Başkanı’nın babasının cenaze töreninin belirlenen kısıtlamalara aykırı şekilde kalabalık olarak gerçekleşmesiyle ilgili yargı kararını verdi. Savcılık, “Soruşturmaya yer yok” dedi. Suç duyurusunda yer alan İstanbul Valisi ve İstanbul İl Emniyet Müdürü ilgili somut iddia oluşmadığı, iddiaların ‘soyut’ olduğu savunuldu.

‘Lebalep’ cenazeyle ilgili karar: Soruşturmaya yer yok

Tam kapanma döneminde Ümraniye Belediye Başkanı’nın babası Ahmet Galip Yıldırım’ın cenaze töreninde "lebaleb" görüntülerden dolayı HKP'nin şikâyeti üzerine İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığınca ‘soruşturmaya yer olmadığına’ dair karar verildi.

2 Mayıs 2021’de tam kapanma döneminde Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım’ın babası Ahmet Galip Yıldırım’ın cenaze törenine AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakanlar, Milletvekilleri, İlçe Belediye Başkanları ve çok sayıda vatandaş katılarak İçişleri Bakanlığı’nın genelgesine rağmen 30 kişilik sayı sınırı aşılmıştı. Söz konusu görüntülere sosyal medya kullanıcıları tepki göstermişti.

HKP’nin başvurusunun ardından İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, hiçbir işlem yapmadan “kamu adına soruşturma yapılmasına yer olmadığına” karar verdi. Kararda, Cumhurbaşkanı ve Bakanlar hakkında soruşturma yapılamayacağına, soruşturma başlatılması için TBMM’de salt çoğunluğun vereceği önergeyle soruşturma açılacağı iddia edildi. Suç duyurusunda yer alan İstanbul Valisi ve İstanbul İl Emniyet Müdürü ilgili somut iddia oluşmadığı, iddiaların "soyut" olduğu savunuldu.

“ÇÖPTEN EKMEK TOPLAYANIN NE SUÇU VAR?”

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak, İstanbul Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği’ne dilekçe vererek, karara itiraz etti. Çolak, “Halkımızın cenazelerinde 30 kişi sınırı getiren AKP’giller kendi cenazelerinde böyle bir sınıra uymuyorlar. O zaman çöpten kâğıt toplayan gariban insanımıza yazılan 3 bin TL’lik para cezasının ne anlamı var? Çocukları ve eşiyle motosikletle giderken maske takmadı diye para cezası yazılan insanlarımızın ne suçu var?” dedi.