Mersin’de doğal güzellikler arasında yer alan Lemas Kanyonu’na girmek isteyen yurttaşlardan zorla para alan ve karşılığında yasal geçerliliği olmayan kağıt veren kişiler, şikâyetlere karşın engellenmiyor

Lemas Kanyonu girişinde haraç gibi ödeme

BİRGÜN/ ANKARA

Mersin Erdemli ve Silifke İlçeleri sınırları içinde bulunan, içerisinde nehir ile su kaynakları olan, bir kısmı da SİT alanı statüsündeki Lemas Kanyonu girişinde bazı kişilerin bölgeyi gezmek isteyen vatandaşlardan zorla giriş ücreti alıyor. Lemas Kanyonu girişine “Özel mülktür, köşk ve masa paralıdır” yazan bir grup, içeri girmek isteyenlerden 15 TL alıyor. Makbuz kesmeyen grup, bunun yerine üzerine ‘15tl’ yazdıkları küçük kağıtları veriyor. Bu tutarın kim tarafından belirlendiği ve nereye gelir olarak kaydedildiği ise belirsizliğini koruyor.

CHP Mersin Milletvekili Alpay Antmen ise hem Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a hem de Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a konuyla ilgili soru önergesi sundu. CHP Mersin Milletvekili Antmen, önergesinde konuyla ilgili tepki gösteren yurttaşların bugüne kadar birçok şikayette bulunduğunu ancak bu kişilerin, kanyonu ziyaret etmek isteyen yerli ve yabancı turistlerden zorla para almaya devam ettiğini belirtti. Antmen “Vatandaşlar, kendilerinden zorla para isteyen bu kişilere tepki gösterdiklerinde bölgenin özel mülk olduğu yanıtını aldıklarını belirtmişlerdir. Ayrıca içeriye giren bazı kişilerin bölgenin doğal yapısına zarar verebilecek ve ciddi sonuçlar doğurabilecek şekilde mangal ve ateş yaktıkları gözlenmiştir. Bununla birlikte ayrıca bölgenin önemli kısmı SİT alanı statüsünde olup birçok tarihi ve kültürel mirası içerisinde barındırmaktadır. Arkeolojik bir alana da sahip olan kanyonun korunması, doğal güzellikleriyle muhafaza edilmesi ve yerli ve yabancı turistlerle buluşturulması gerekmektedir” dedi.

ALINAN PARA HARAÇ DEĞİL Mİ?

CHP’li Antmen, şu soruların yanıtlanmasını istedi:

“Lemas Kanyonu girişinde vatandaşlardan zorla para alan kişiler kimlerdir? Bu kişiler hakkında gerekli işlemler neden yapılmamaktadır? Bu alınan para, haraç ve gasp değil midir? Nehir nasıl olarak özel mülk olabilmektedir? Bu kişiler hangi yasal dayanakla halen girişlerde para tahsil edebilmektedir? Bahsi geçen kişiler hakkında ne tür işlemler yapılacaktır? Kanyonun doğal yapısının korunması, arkeolojik mirasının zarar görmemesi ve ziyarete gelen vatandaşların güven içerisinde bölgeyi gezmelerinin sağlanması için ne tür adımlar atılacaktır?