LGBTİ+ hakları ihlalinden Polonya’ya ceza verilebilir

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği’nin (AB) Polonya’da LGBTİ+ haklarını hedef alan “LGBTİ+sız bölge” uygulamalarına karşı hukuki süreç başlatacağı açıklandı. Birlik ülkeleri arasındaki uluslararası hukuk kurallarına uygunluğu kapsamında yürütülen hukuk süreci sonucunda Polonya’da birliğin anlaşmalarını ihlal eden bir karar alınıp alınmadığı değerlendirilecek.

Reuters’a konuşan bir AB yetkilisi, Brüksel’de konunun önemsendiğine dikkat çekti. Bloomberg’e konuşan Polonya hükümetinden bir sözcü de “Polonya’da cinsel yönelimi nedeniyle kişilere ayrımcılık uygulanması yönünde bir yasa bulunmadığını” savundu. Polonya’da 100’ü aşkın bölge yönetiminin geçen yıl kendilerini “LGBTİ+’sız bölge” ilan etmesi büyük tepkiye yol açmıştı. Avrupa Parlamentosu, Polonyalı yetkililere LGBTİ+ haklarına saldıran tüm kararları iptal etme çağrısı yapmış, iktidardaki milliyetçi-muhafazakar Hukuk ve Adalet Partisi (PiS) ise AB’yi “Polonya’nın gelenek ve değerlerine aykırı LGBTİ+ ideolojisini beslemek” ile suçlamıştı.

AB’nin kuralların ihlal edildiğine karar vermesi halinde Polonya’nın “LGBTİ+’sız bölge” uygulamasını kaldırmak zorunda kalması ya da Avrupa Adalet Divanı’nın kararıyla büyük para cezaları ödemeye mahkum edilmesi gündeme gelecek.

AB, halihazırda Polonya hakkında hukukun üstünlüğü ilkesini ihlal etme suçlamasıyla soruşturma yürütüyor. 1 Mayıs 2004’te AB’ye katılan Polonya, üye ülkelerdeki fonlamayı hukukun üstünlüğü prensibine uyma şartına bağlayan madde nedeniyle geçen yıl AB bütçesinin onaylanmasını da engellemişti.