LGBTİ+ haklarına saldırı tepki nedeni

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avrupa Birliği (AB) üyesi Macaristan'da LGBTi+ haklarını hedef aldığı için AB'nin tepkisini çeken yasa dün yürürlüğe girdi. Yasaya göre, televizyon kanallarında, filmlerde ve okullardaki çocuklara yönelik cinsel eğitim programlarında LGBTİ+ bireylerin gösterilmesi veya tanıtılması yasaklandı. Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "Utanç verici" olarak tanımladığı yasaya tepkisiz kalınmayacağını belirterek sağcı Devlet Başkanı Viktor Orban'ı hedef aldı. Leyen, ayrıntı vermese de Macaristan'ın bu yasadan geri adım atmaması halinde AB yasalarının tüm gücüyle kullanılacağını söyledi. Bu da bir kez daha Lizbon Antlaşması'nın 7'nci maddesinin işletileceği ve Macaristan'ın karar mekanizmalarındaki oy hakkının askıya alınması ve AB fonlarının dondurulması olasılıklarının deneneceği anlamına geliyor.

FON ÖDEMELERİ DONDURULSUN

Avrupa Parlamentosu (AP) üyeleri de Macaristan'ı "yargıya müdahale" gerekçesiyle ülkeye dönük AB fonlarını dondurması için Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'e çağrı yaptı. The Guardian'ın haberine göre, AP'nin bütçe kontrol komitesi, Macaristan'da hukuk ihlallerine karşı ödemelerin dondurulmasını öngören yeni AB yasasının yürürlüğe girmesi gerektiğini belirtti. AB'nin 17 üyesinin liderleri de söz konusu yasayı kınayan açık mektup yayımladı. Mektupta, Orban hükümetine tepki gösterilirken Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Hollanda Başbakanı Mark Rutte da Orban'ın AB değerlerini korumasını ya da ülkeyi bloktan geri çekmesini istedi.

AB, bir diğer birlik üyesi ülke Polonya'yla da benzer hak ihlalleri nedeniyle gerilim yaşıyor. Polonya'da yüzden fazla bölge yönetiminin kendilerini "LGBTİ+'sız bölge" ilan etmesi üzerine AB'den "Birliğin temel hak kurallarını ihlal etmek" üzerine hukuki süreç başlatıldığı açıklandı. Reuters'a konuşan bir AB yetkilisi, "Birliğin anlaşmalarının ihlal edilip edilmediği araştırılıyor" bilgisi verdi.