LGBTİ+ karşıtı miting açık tehdit
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) internet sitesinde kamu spotu olarak tavsiye ettiği, bugün İstanbul’daki Saraçhane Meydanı’nda gerçekleştirilecek ‘Büyük Aile Buluşması’ adlı LGBTİ+ karşıtı yürüyüşün iptal edilmesi istendi. LGBTİ+ karşıtı mitingin iptali için Sosyal Politika, Cinsiyet Kimliği ve Cinsel Yönelim Çalışmaları Derneği (SPoD), İstanbul Valiliği ve Fatih Kaymakamlığı’na itiraz dilekçesi verdi.

Yesevi Alperenler Ocağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği’ne bağlı Fikirde Birlik ve Mücadele Platformu tarafından düzenlenen ve LGBTİ+’ların güvenliğini tehdit eden yürüyüşe birçok İslamcı ve gerici kuruluş ile cemaat ve tarikatlar destek veriyor.

İstanbul Onur Komitesi’nin açıklamasında da İstanbul Valiliği’ne seslenilerek yürüyüşün iptal edilmesi istenirken SPoD, tüm siyasi partilere açık mektup yayımladı. Mektupta, “Yürüyüşe karşı tüm siyasi partileri LGBTİ+’larla dayanışmaya ve sürecin takipçisi olmaya çağırıyoruz” denildi.

İPTAL EDİLMELİ

SPoD’un dilekçesinde, mitingin kamu düzeni ve güvenliği açısından tehdit oluşturduğu belirtildi. Artı Gerçek’e konuşan SPoD Yönetim Kurulu Başkanı Halim Kır, “Dilekçede, yapılan çağrının toplumun bir bölümünü hedef gösterdiği, nefret söylemleri içerdiği; durumun LGBTİ+’ların hak ve özgürlerinin yanı sıra kamu düzeni ve güvenliği açısından da tehdit oluşturduğunu bildirdik. Anayasa Mahkemesi ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin devletin nefret söylemeleri, devamında gelebilecek ayrımcılığı ve saldırıları pozitif yükümlülüğü olarak önleme zorunluluğu olduğunu belirten ilgili kararlara atıflar yaptık” dedi. Kır, RTÜK’ün söz konusu mitinge ilişkin çağrı videosunu 'kamu spotu' olarak yayınlatmasına da tepki gösterdi.

Öte yandan LGBTİ+ karşıtı yürüyüşe yönelik tepkiler sürüyor. Şarkıcı Mabel Matiz de düzenlenmesi planlanan mitinge tepki göstererek “Herkesi LGBTİ+’larla dayanışmaya çağırıyorum. Uygar bir toplumda böyle bir şeyin yeri yoktur ve ayrımcılık suçtur” açıklaması yaptı. Diyarbakır Barosu’ndan yapılan açıklamada da “LGBTİ+ların ve iktidarın onaylamadığı her yaşam biçiminin var olma hakkına saldırıyı meşru kılan yürüyüşün iptali ve sorumluların cezalandırılması için Diyarbakır Barosu ve LGBTİ+ Komisyonu olarak elimizden geleni yapacağımızı ve hukuki sürecin takipçisi olacağımızı bildiriyoruz” ifadeleri kullanıldı.