LGBTİ+ yasası referanduma gidiyor

Dış Haberler Servisi

Avrupa Birliği (AB) ülkeleriyle Macaristan arasında kriz konusu olan LGBTİ+ yasasıyla ilgili Budapeşte’den geri adım olarak nitelendirilen yeni bir karar geldi. Macaristan Başbakanı Viktor Orban, AB’nin yasal süreç başlatmasına neden olan LGBTİ+ yasasının referanduma götürüleceğini açıkladı ancak referandum tarihini vermedi.

Macaristan’da iki hafta önce yürürlüğe giren düzenlemeyle LGBTİ+ temalı filmler ve kitaplar 18 yaşından küçüklere yasaklanmıştı.

BEŞ SORU SORULACAK

Referandum kararını Facebook üzerinden bir video ile duyuran Orban, “Brüksel yasa nedeniyle Macaristan’a geçen haftalarda açık bir biçimde saldırmıştır” diyerek referandumda beş soru yöneltileceğini söyledi. Buna göre vatandaşlara 18 yaşından küçüklere okullarda ebeveynlerinden onay istenmeksizin cinsellik eğitimi verilip verilmemesi, reşit olmayanlara cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili tanıtım yapılıp yapılmaması, cinsiyet değiştirme operasyonu geçirmelerine izin verilip verilmemesi sorulacak. Ayrıca çocukların cinsel gelişimlerini etkileyebilecek medya içeriklerine, cinsiyet değiştirme operasyonlarıyla ilgili medya haberlerine maruz kalıp kalmamaları gerektiği sorusu yöneltilecek.

Avrupa Birliği Komisyonu yasanın yürürlüğe girmesi üzerine AB sözleşmelerinin ihlali gerekçesiyle yasal süreç başlatmıştı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen yasayı “ayrımcılık” olarak nitelemiş, “Avrupa, toplumun bir parçasının, kişilerin sevdiği biri yüzünden, yaşı yüzünden, siyasi görüşü yüzünden ya da dini inancı nedeniyle damgalanmasına aslı izin vermeyecektir” demişti.