Liberal Düşünce Topluluğu Başkanı Atilla Yayla, son seçimlerde liberallerin büyük çoğunluğunun AKP’ye oy verdiğini söyledi

‘Liberaller oyunu AKP’ye verdi’

Liberal Düşünce Topluluğu Başkanı Atilla Yayla, son seçimlerde liberallerin büyük çoğunluğunun AKP’ye oy verdiğini söyledi.

Yeni Şafak yazarı ve Liberal Düşünce Topluluğu (LDT) Başkanı Atilla Yayla dünkü yazısında liberallerin 30 Mart yerel seçimlerindeki tercihlerini yazdı. “Liberallerin yüzde 80-85’i AKP’ye oy verdi” diyen Yayla, geriye kalan liberal oyların da CHP, BDP ve LDP arasında paylaştırıldığını söyledi.

AKP’Lİ OLMAYAN LİBERAL DEĞİL
Atilla Yayla yazısına, Türkiye’de kimlerin liberal olup-olmadığını açıklayarak başladı. AKP destekçiliği liberalizm konusunda bir otorite olan Yayla, kamuoyunda liberal olarak bilinen Hasan Cemal, Cengiz Çandar ve Mehmet Altan gibi isimlerin aslında liberal olmadıklarını dile getirdi. Son dönemde AKP’ye muhalefet eden bu üç ismi liberallikten aforoz eden Yayla, Murat Belge ve Ahmet İnsel gibi isimlerin de liberal olmadıklarını belirtti. Bu isimlerin liberal olarak görülmesinin hata olduğunu söyleyen Yayla, tüm süreçlerde AKP iktidarının yanında duran Yıldıray Oğur, Melih Altınok, Markar Esayan, Etyen Mahçupyan, Kurtuluş Tayiz ve Fuat Uğur isimleri ise “onlardan çok daha liberal” olarak tanımladı.
Yayla daha sonra Türkiye’de liberallerin oy tercihlerini açıkladı. “Türkiye’deki liberallerin sayısı, iyimser bir tahminle, azamî üç bin civarında” diyen Yayla, bu toplamın yüzde 80-85’inin seçimlerde AKP’ye oy verdiğini söyledi. Liberallerin “şeffaf siyaseti önemsedikleri” için AKP’ye yöneldiklerini savunan Yeni Şafak yazarı, şu ifadeleri kullandı:


‘GEZİ OLMASAYDI OYLAR ARTARDI’
“Bence Türkiye’deki tüm liberallerin aşağı yukarı %80-85’i AK Partiye oy verdi. Bu tercihin ana sebebi demokraside seçimle gelenin seçimle gitmesi ilkesine, demokratik meşruiyete ve şeffaf siyasete verilen önemdi. Sanırım liberaller karşılıklı parti analizlerinde AK Parti’nin performansına ikinci derecede önem atfetti. Gezi olayları ve otonom yapılanmanın operasyonları diğer pek çok insan gibi liberalleri de amaçlananın tersi istikametinde etkiledi. Bunlar olmasaydı AK Parti’ye oy veren liberallerin sayısı kesine yakın bir ihtimalle daha az olurdu.”