Libya’da ‘paralı asker’ krizi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya’da Müslüman Kardeşler’e yakınlığıyla bilinen Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) ile General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu arasındaki çatışmalarla ilgili önceki gün yapılan uluslararası toplantının ardından dikkat çeken açıklama yapıldı. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) Berlin Konferansı’nın katılımcısı olan ülkelerle yapılan Libya oturumu sonrası General Halife Hafter, son gelişmeleri değerlendiren bir açıklamada bulundu.

Sky News Arabia’nın haberine göre Hafter, “Uluslararası toplumun siyasi bir çözüm üzerinde anlaşmaya varma konusundaki acil talebine yanıt verdik. Ancak siyasi çözüm süreci döneminin Libya’ya daha fazla silah ve paralı asker sevkiyatı için kullanılmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

‘IŞİD SAVAŞIYOR’

Hafter’i destekleyen Mısır’ın ise IŞİD militanlarının Libya’ya döndüğünü açıklaması BMGK’de tartışmalara yol açmıştı. Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri, “IŞİD militanlarının Libya’nın batısındaki bazı kentlerde, özellikle de Sabratha’da yeniden görülmeye başlamasından dolayı çok endişeliyim” açıklaması yapmıştı.

Almanya BMGK’de “Libya’da Sirte ve Cufra’nın askerden arındırılması teklifi” yapmış, Rusya ise “Libya’daki çatışmalara askeri müdahalede bulunduğumuz yönünde yalan bilgi yayılmasının kabul edilemez olduğunu” ifade etmişti. Fransa ise “Libya’daki savaşa dış müdahaleler derhal durmalı, Libya’nın Suriyelileşmesi riski gerçek oluyor” uyarısı yapmıştı.