Libya’da seçimlerin akıbeti adaylar nedeniyle belirsiz

Dış Haberler Servisi

Libya'da dün yapılması kararlaştırılan ve adaylık krizi nedeniyle çıkmaza giren devlet başkanlığı seçimlerine ilişkin belirsizlik sürüyor. Yüksek Seçim Komisyonu yeni seçim tarihi olarak 24 Ocak'ı işaret ederken Temsilciler Meclisi'nin daha ileri bir tarih istemesi de belirsizliği artırdı.

Temsilciler Meclisi üyesi Adel Karmous ise bu öneriye ilişkin "Seçimlerin 24 Aralık'ta olmayacağını bekliyorduk, ancak şimdi yeni bir tarih belirlemek de tartışmalı bir konu" açıklaması yaptı.

Ülkedeki barış sürecinin bozulması durumunda taraflara bağlı silahlı güçlerin yeniden çatışmalara girmesi riski endişe yaratıyor.

Libya'da Birleşmiş Milletler'in (BM) desteğiyle 2020'de alınan seçim kararı ülkedeki kurumlar, yeni devlet başkanının ve parlamentonun hangi yetkilere sahip olacağı ve seçimlerde kimlerin aday olabileceği gibi seçim kuralları üzerinde uzlaşmaya varamadı. Devlet başkanlığına aday olan Libya Temsilciler Meclisi Başkanı Akile Salih, eylül ayında devlet başkanlığı ve parlamento seçimlerinin farklı tarihlerde yapılmasını içeren yasa önerisi sunmuş, ancak öneri reddedilmişti. 98 isim devlet başkanlığı için aday olarak başvururken en önde gelen üç aday, General Halife Hafter, Muammer Kaddafi'nin oğlu Seyfülislam Kaddafi ve eski Başbakan Abdülhamid Dibeybe olmuştu. Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin kararıyla arandığı için nerede olduğu bilinmeyen ancak Libya'da olduğu tahmin edilen oğul Kaddafi en son ülkedeki Sebha bölgesinde bulunan seçim komisyonuna geçen ay adaylık başvurusu yaparken görüntülenmişti.

ANKARA'DAN MESAJ

Öte yandan, Libya'da Trablus merkezli hükümete bağlı güçleri destekleyen Türkiye Dışişleri Bakanlığı ise seçimlerin ertelenmesine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "Libya’da seçimleri, geçiş sürecinde önemli bir dönüm noktası olarak görüyor ve destekliyoruz. Seçimler sonrasında yeni bir hükümet kurulana kadar kardeş Libya halkının esenliği için ülkede meşruiyet ve yönetim boşluğuna yol açılmamalıdır.

Bu doğrultuda, Libyalı tüm kesimlerin sorumluluk bilinci ve sağduyu içerisinde hareket etmelerini bekliyoruz" ifadelerine yer verildi.