Ankara ile Sarrac yönetimi arasında ipler geriliyor. Türkiye’yi ziyaret eden UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa görevden alınırken Ankara sessizliğini koruyor. Sarrac yönetiminin dümeni Türkiye aleyhine kırması ise Ankara'nın Libya'da yalnızlığını artırıyor.

Libya’da yalnızlık artıyor

Politika Servisi

Uluslararası güç ve paylaşım savaşlarının sürdüğü Libya’da tansiyon düşmezken Ankara’nın izlediği politikada çözülmeler yaşanıyor. Türkiye’nin desteklediği Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Lideri Feyiz el Sarrac’a karşı protesto gösterileri yayılıyor. Öte yandan UMH’nin İçişleri Bakanı Fethi Başağa’nın Türkiye ziyaretinde görevden alınarak hakkında soruşturma açılması dikkat çekiyor.

Trablus yönetimi ile Halife Hafter destekli Libya Ulusal Meclisi (LUM) arasında yapılan ateşkes anlaşmasının ardından yaşananlar Sarrac hükümetinin Ankara’yı devre dışı bırakmak istediği şeklinde yorumlanıyor. Sarrac, 21 Ağustos’ta açıklanan mutabakatın ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ile İstanbul’da planlanan buluşmayı iptal ederken, bir süredir Ankara’da bulunan Başağa’yı ise görevden alarak hakkında soruşturma başlatması bu iddiaları güçlendiriyor. Başağa’nın görevden alınması konusunda Ankara’dan şu ana dek resmi bir açıklama yapılmış değil. Sarrac yönetimi ile yaşanan gerilim bölgede dengeleri değiştirecek gibi görünüyor.


Sarrac ziyaretini iptal etti

UMH ile Tobruk’taki LUM’un eş zamanlı ilan ettiği mutabakatın ABD ve Almanya’nın girişimiyle hayata geçirildiğini hatırlatan CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak, paylaştığı Haftalık Değerlendirme Raporu’nda konuya ilişkin değerlendirmelerde bulundu. İktidarın neredeyse iki haftaya yaklaşan suskunluğunun, anlaşmanın Türkiye’den habersiz ya da Türkiye’ye rağmen sağlandığı ve iktidarın bu gelişmeden memnun olmadığı kanaatini güçlendirdiğinin altını çizen Toprak, “Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir araya gelmesi beklenen Sarrac ziyaretini iptal etti. Dikkat çeken bu gelişmelerin ardında, Sarrac’a karşı UMH kontrolündeki kentlerde ve Trablus’ta başlatılan protesto gösterilerinin yaygınlaşması ve Sarrac’ın evi önünde de geniş katılımlı protesto gösterilerinin gerçekleştirilmesi yatıyor” ifadelerini kullandı.

Amaç Sarrac’ı uzaklaştırmak

Libya ve Arap medyasında yer alan haber ve yorumlarda “Sarrac’ın devrilerek UMH’nin başına Başağa’nın getirilmesinin planlandığı, Sarrac’ın da kendisine yönelik olası bir darbe girişimine karşı Trablus’tan ayrılmamayı tercih ederek Türkiye ziyaretini iptal ettiğinin” yer aldığını hatırlatan Toprak, “Ateşkes mutabakatından sonra Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Paris davetini kabul eden Sarrac, ayrıca ABD’ye de davet edildi. Türkiye destekli Sarrac’ın bu eksen ve tavır değişikliği üzerine, iktidarın UMH’deki desteğini İçişleri Bakanı Fethi Başağa’ya verdiği, UMH’nin başına geçmesi ve Sarrac’ın uzaklaştırılması için plan yapıldığı anlaşılıyor” değerlendirmesinde bulundu.


Süreç Türkiye aleyhine işliyor

“Sarrac’ın İtalya, Fransa, Almanya, ABD ile yakınlaşmaya başlaması, iktidarın Sarrac yerine Başağa’yı getirme planlarının görevden alma kararıyla bozulması, Libya politikasında çözülmeler yaşandığı işaretlerini veriyor” diyen Toprak’ın raporunda şu değerlendirmeler yer aldı: “Bir yandan Ege ve Doğu Akdeniz’de hızla tırmanan gerginlikte Türkiye yalnızlaşırken, diğer yandan Libya’da baş gösteren iç çekişmeler Türkiye açısından aleyhte süreçlerin ortaya çıkması ihtimalini güçlendiriyor.”